Citat:
În prealabil postat de Tartaruga
Eu in schimb eram convinsa ca miscarea a fost initiata de catolici, iar catolicii numai protestanti liberali nu sunt, cel putin nu la nivel de varfuri.
Cat despre ceea ce cred ortodocsii despre protestanti eu m-am lamurit ca nu-i adevarat pentru ca am vorbit direct cu ei si nici vorba sa fie cum ziceti. Nici la ei nu exista mantuire fara Har, fara credinta, fara fapte, fara botez, fara Spovedanie, fara Impartasire etc. Si chiar azi am vorbit cu o prietena italianca care mi-a spus ca o persoana divortata nici macar nas(a) de botez nu mai poate fi, daramite recasatorie religioasa, este exclus. De aceea (si din multe alte motive) eu nu pot fi deacord cu prezenta Harului doar la ortodocsi. Credinta este cea din Biblie si ea este practicata de multi non ortodocsi iar Harul se da ca in Biblie: botez si rugaciune, ca atare se da si la non ortodocsi. Roadele vorbesc de la sine, iar cine are ochi de vazut vede, cine nu- nu...
|
Bineinteles ca de protestanti a fost initiata (unii duhovnici spun ca sub influenta masoneriei, ca la ei era cu toti sunt credinciosi, nu conteaza cultul sau religia). Catolicii au aderat mai mult dupa Conciliul Vatican II, din cate am citi nici azi nu sunt afiliati la Consiliul Mondial al Bisericilor.
Eu am spus de cateva ori ca nu conteaza ce spun unii credinciosi despre diferite subiecte, ci ce spune invatatura oficiala. Tu vezi aceste lucruri din perspectiva protestanta, la ei toti se cred teologi. La noi nu toti stiu invatatura Bisericii, si spun ce cred ei. Dar tu stii ca nu e asa, pentru ca am scris de maulte ori de Sola Fide, Sola Gratia si Sola Scriptura de la protestanti. Dar chiar protestantii de pe forum au spus ca ei deja sunt mantuiti, dupa ce te botezi esti mantuit la ei, doar daca nu mai crezi e o problema. Deci faptele sunt un fel de petrecere a timpului pana la ajungerea in rai, nu au vreo valoare pentru mantuire.
Eu am si o ruda casatorita cu un italian si mi-a spus ca ei traiesc multi in concubinaj dupa ce se despart, neavand cum sa se casatoreasca a doua oara in BC. Walter Zenga a ales o solutie mai fericita, a trecut la ortodocsi si s-a casatorit in BO.
Si hindusii au o fervoare religioasa, au si asceti, isi iubesc copiii si parintii, etc. Asta e in firea omului, nu din cauza religiei. Poate cineva sa aiba o filozofie crestina, nu inseamna ca e si crestin. Oare cine Boteza in timpul Apostolilor, toti cei ce deveneau credinciosi? Nu, doar Apostolii si apoi cei randuiti de ei.