Citat:
În prealabil postat de Tartaruga
Cat despre ceea ce cred ortodocsii despre protestanti eu m-am lamurit ca nu-i adevarat pentru ca am vorbit direct cu ei si nici vorba sa fie cum ziceti. Nici la ei nu exista mantuire fara Har, fara credinta, fara fapte, fara botez, fara Spovedanie, fara Impartasire etc. Tocmai ca ei se tin de Biblie, fac studiu biblic mult mai intens decat catolicii si ortodocsii, si nu il fac doar pentru a pierde timpul ci pentru a pune in practica cele din Biblie iar in Biblie scrie absolut totul necesar omului pentru mantuire, nu lipseste absolut nimic.
|
Nu știu dacă în Biblie scrie chiar totul, dar faptul că scrie ceea ce scrie nu înseamnă că interpretarea celor scrise este cea corectă, cea adevărată. Interpretarea Bibliei se face în cheia și duhul Sfintei Tradiții, ori tocmai asta este ceea ce resping protestanții din principiu, mai mult neoprotestanții. Nu contest că se fac confuzii între diverse tradiții și Sfânta Tradiție, dealtfel nu este deloc ușor de păstrat Tradiția Sfântă, dar astea nu sunt motive pentru rupere de Biserică în comunități separate, protestante.
Protestanții, cu toată credința lor heterodoxă și chiar eretică, nu reprezintă totuși Biserica lui Christos. Sunt prea multe dovezi care arată diferențele între Biserica Ortodoxă și comunitățile sau sectele protestante. Ceea ce clamează protestanții nu este ceva ce ortodocșii nu fac sau nu pot să facă; minunile harului dumnezeiesc lucrate în Biserica Ortodoxă sunt însă lucruri care nu apar, nu au apărut și nu pot apărea în acele comunități. Chiar în urmă cu câțiva ani a avut loc o minune dumnezeiască de izvorâre de mir de la niște moaște din pușcăriile comuniste de la Aiud, moaște pe care le avea Danion Vasile. Așa ceva la protestanți nu se vede și nu se poate vedea. Pe de altă parte și dacă s-ar consideră botezul lor valid, deși lucrurile sunt foarte problematice, tot ar fi lipsiți de alte Sfinte Taine precum și de Sfânta Tradiție. Ei sunt lipsiți de Duhul adevăratei înțelegeri a Sfintei Scripturi fiiind rupți de Biserica Duhului. Cu toată așa zisa lor credință sunt departe de credința cea adevărată, sunt departe de deplinătatea harului, sunt departe de plinătatea adevărului, sunt departe de Biserică. Nu întâmplător protestanții nu au sfinți, așa cum are Biserica Ortodoxă; nivelul lor maxim la care pot ajunge este cu mult inferior nivelului la care se poate ajunge în Biserica Ortodoxă.