Subiect: Ecumenism
View Single Post
Vechi 18.08.2012, 20:57:35
iustin10 iustin10 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 02.01.2010
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Decebal Vezi mesajul
Păi nici nu există mântuire în afara Harului, domnule Iustin, asta este învățătura foarte clară a Noului Testament. Mântuirea este prin har, prin credință și prin viața creștină autentică. Nu există mântuire în afara lui Christos și în afara harului lui Dumnezeu. Poate exista o viață, mai mult sau mai puțin comună, cu mai mult sau mai puțină răsplată, cu mai multe sau mai puține merite, cu mai mult sau mai puțină dezvoltare, dar viață de mântuire nu există în afara Bisericii. Asta nu înseamnă că ceilalți ar fi condamnați dar în același timp nici nu îi putem considera ca fiind cunoscători ai adevărului lui Dumnezeu și deci ai mântuirii în Christos. Numai în comunitatea Bisericii și numai prin harul lui Christos și al Sfântului Duh omul poate avea acces la viața de mântuire, la viața transformată, la viața reînnoită prin Duhul jertfei și al învierii lui Christos, prin Duhul înălțării Sale la Cer, numai aici este, să zic așa, poarta adevărată deschisă către Cer, numai aici există adevăratul Har transformator, adevărata naștere din Dumnezeu la o viață nouă în Christos, la o viață făgăduită și dăruită lui Christos, la o viață de mântuire, de nestricăciune. Aspecte pozitive se pot întâlni și la heterodocși și la cei de alte religii, dar deplinătatea posibilității accesului la mântuire o poți avea numai prin Biserica lui Christos.
Da,teoretic aveti dreptate .
Dar practic,folositi aceasta invatatura pentru a exclude. Ca si cum dv,omul ,a-ti avea viata reinnoita prin har,a-ti trai deja in curatenie ,si ati sti prin asta ca ceilalti nu se pot mantui.
Chiar sfant de a-ti fi,tot nu aveti de unde sa cunoasteti caile lui Dumnezeu,si tot nu vad ce folos duhovnicesc v-ar aduce exprimarea de pareri sau chiar sentinte fata de ceilalti.
Cel mult pot stii ca prin har si prin Biserica ma pot mantui.Pentru ca eventual am gustat si am vazut .Dar nici pina la clipa Judecatii nimeni nu poate stii ca el insusi se va mantui,cu atat mai mult nu poate stii de ceialalti.
Daca stiti aceste adevaruri ,daca le cunoasteti deja ,spuneti-le ,vorbiti din comoara inimii. Iar daca nu aveti ce sa spuneti despre trairea ortodoxa, atunci ce sens are sa faceti pe politistul? Oare nu va avea grija Domnul sa judece via Sa ?
Si daca pe cel de departe il va rasplati la fel ca pe cel de aproape,sunteti pregatit sa nu simtiti ranchiuna in suflet?
La mantuire se ajunge prin ortodoxie,o cred si eu din toata inima .
Dar mantuirea nu este altceva ,decat a raspandi dragoste in jur .Vorbiti cu dragoste si va voi crede . Iar daca nu aveti sa spuneti cuvinte de mangaiere (cu exceptia mesajului de mai sus care chiar mi-a placut :) ) mai bine indreptati-va atentia asupra credintei ,decat sa va raniti sufletul inutil.
Daca spuneti cred in Ortodoxie ,si aratati cat de minunata este ,va pastrati pe cale cea dreapta .Dar daca va apucati sa excludeti pe unu si pe altu,desi va bizuiti pe citate adevarate ,sufletul va este in pericol,ca al unui copil care ia sabia si incepe sa se joace cu ea.
Reply With Quote