Citat:
În prealabil postat de Decebal
Nu este așa din punctul tău heterodox și eretic de vedere; din punctul de vedere al Bisericii Ortodoxe, heterodoxia este o cădere. După cum am mai spus, Ortodoxia este și trebuie să fie în continuare un model pentru heterodocși prin specificul ei, prin ea însăși. Poate să ofere ereticilor heterodocși model, poate chiar să și coboare într-o anumită măsură la nivelul lor dar numai în sensul de a le oferi ereticilor heterodocși posibilitatea unor puncte de reper pentru ca ei să se ridice din căderea lor eretică heterodoxă și să vină la cunoașterea Adevărului. Ortodoxia nu se poate coborî la nivelul heterodoxiei eretice pentru a rămâne la nivelul ereticilor anatematizați.
Da, și eu ți-am spus că Biserica nu este comunism, să punem toate păcatele și căderile la comun. Ceea ce ne interesează pe noi ortodocșii este ceea ce ne diferențiază în sens superior de ceilalți, nu să ne coborâm la nivelul lor comun ca să rămânem acolo și să ajungem blestemați înaintea lui Dumnezeu. Ortodoxia este sfântă, ererzia heterodoxă nu este. Adevărul nu stă la comun cu Minciuna și cu Erezia, Lumina nu stă la comun cu Întunericul, Binele nu stă la comun cu Răul, Dumnezeu nu stă la comun cu Satana, Ortodoxia nu stă la comun cu Erezia și Heterdoxia, Sfințenia nu stă la comun cu lumescul sau cu spurcăciunea. Prin urmare Biserica Ortodoxă, care este sfântă, nu se pune la comun cu toate sectele eretice lipsite de sfințenie, dar pline de tupeu și de fumuri în cap.
Biserica Ortodoxă nu pune monopol pe Dumnezeu, dar are monopol pe Ortodoxie, iar Ortodoxia nu stă la comun cu Erezia și spurcăciunea heterdoxă. Ispita ecumenismului este o ispită înspre cădere a Ortodoxiei de la nivelul ei de sfințenie, la nivelul de lumesc sau chiar de spurcăciune a heterodoxiilor eretice și lipsite de Sfânta Tradiție, de Sfânta Biserică, de Sfintele Taine. Ereticii nu ai decât să creadă ce vor; după cum ne îndeamnă Sfântul Pavel, cu ereticii nu se stă de vorbă și nu se stă la comun. Atâta timp cât au ieșit din comuniunea Sfintei Biserici nu au decât să rătăcească mai departe în erezia lor nemântuitoare.
|
Decebal,
Vad ca in continuare nu ati inteles deloc cele scrise, deci nu are rost continuarea acestei discutii inainte ca Domnul sa va lamureasca despre ce este vorba, ca singur nu cred ca veti reusi sa intelegeti. Sau poate ma insel si veti reusi si singur, dar deocamdata nu-i cazul.
Un sfat, pe care puteti sa il primiti sau nu: meditati la faptul ca Dumnezeu s-a coborat la noi imbracat in firea noastra pamanteasca pentru ca si noi, prin El, sa ne putem ridica din noroiul nostru. Si a facut-o ramanand curat de orice pacat, nici o picatura din noroiul nostru nu s-a lipit de El. Asa sta treaba cu Adevarul, este incoruptibil si va triumfa. Si impreuna cu El vor triumfa si toti cei care L-au iubit si au stat in lumina Sa. Daca va aflati deci in Adevar, nu aveti de ce va teme, El a invins deja lumea aceasta, restul este doar o chestiune de timp.
O zi minunata va doresc!
Si felicitari din partea mea pentru locatia pe care o afisati! :)