
17.08.2012, 07:17:05
|
 |
Senior Member
|
|
Data înregistrării: 17.07.2008
Locație: Timișoara
Religia: Ortodox
Mesaje: 5.411
|
|
http://www.teologie.net/2011/07/14/i...ami/#more-1958
Sfânta Scriptură, dar mai ales unii Sfinți Părinți (Efrem Sirul, Macarie Egipteanul, Ioan Gură de Aur, Chiril al Alexandriei ș.a.) vorbesc despre anumite piedici pe care diavolul va încerca să le pună sufletului după moarte, în timp ce acesta merge spre judecata particulară pe care o va face Hristos. Aceste piedici vor fi de fapt învinuirile pe care diavolii (etimologic: „clevetitori, pârâtori, mincinoși”) vor încerca să ni le aducă, scoțând la iveală patimile și păcatele săvârșite de noi în viață; iar ca acest lucru să nu se întâmple, omul trebuie să aducă pocăința și fapte bune, care îl vor îndreptăți înaintea Judecății. Însă mai mult decât orice, omul trebuie să ceară și să nădăjduiască în mila lui Dumnezeu. Această învățătură este confirmată de cei mai mulți teologi și sfinți ai Bisericii, inclusiv din sec. XIX-XX.
Începând cu secolele XI-XII, în literatura creștină apare o scriere apocrifă care vorbește despre o creștină pe nume Teodora, care după moarte, în timp ce sufletul ei mergea spre cer, acesta a fost împiedicat de diavoli pentru diferite păcate săvârșite de ea în viață. Părintele ei duhovnicesc, Cuviosul Vasile cel Nou, fiind în rugăciune, a fost înștiințat despre aceasta și a început să verse lacrimi pentru sufletul ei, iar aceste lacrimi de rugăciune au ajutat-o să treacă mai departe. Această scriere pentru prima dată vine cu ideea de „vamă”, la care trebuie să plătești pentru a trece mai departe, numai că deși chiar și în această scriere dubioasă plata se face cu lacrimi de rugăciune lui Dumnezeu, dar nu cu colaci, prosoape, lumânări sau bani. În literatura religioasă rusă, scrierea a fost numită „Vămile Teodorei” și descrie doar 20 de vămi, care ulterior au fost zugrăvite pe pereții mai multor biserici, inclusiv la intrarea în peșterile Lavrei din Kiev. Literatura religioasă română cunoaște scrierea sub denumirea de „Vămile văzduhului” și descrie 24 de vămi, deși am auzit de la mai mulți pseudo-teologi că ar fi și a 25-a vamă, pentru cei care primesc acte biometrice.
Precizez că Biserica Ortodoxă NICIODATĂ nu a recunoscut această scriere ca făcând parte din Tradiția Bisericii, iar marii teologi ortodocși, chiar și atunci când folosesc termenul de „vamă” nu-l înțeleg în sensul indulgențelor romano-catolice sau al unor locuri unde ai putea să plătești pentru a trece mai departe.
__________________
Să nu abați inima mea spre cuvinte de vicleșug, ca să-mi dezvinovățesc păcatele mele;
Psalmul 140, 4
Ascultați Noul Testament ortodox online.
|