Tratamentul cu pilule contraceptive
Pilula este indicată în anumite cazuri: tulburări de menstruație, chist ovarian, endometrioză ș.a. Această pilulă este dozată. Ca să tratăm o tulburare menstruală sau chist ovarian trebuie foarte bine investigat la endocrinolog, nu doar la ginecolog. Doar după ce este foarte bine investigat și se cunoaște exact cauza, atunci, dacă este o lipsă sau o insuficiență hormonală, se dă această pilulă, fie progesteron sau estrogen în cantitatea respectivă. Oricum nu poate fi dozată niciodată perfect. De aceea dă atâtea efecte secundare.
Dar problema este alta: pilula a devenit o „vitamina C”. Pentru orice, medicul pune mâna pe pilulă și o dă. Pot să vă spun că vin eleve și îmi spun: „Am fost la ginecolog, am tulburări de ciclu, mi-a dat pilula și mi-a zis s-o iau până mă mărit”. Adică 10-15 ani – când se știe că după 5 ani apar toate bolile cronice - și nu vi le-am spus pe toate.
Și atunci haideți să ne gândim, în urmă cu 50 de ani aceste boli existau(bolile care se trateaza acum cu anticonceptionale) și nu erau tratate cu pilulă. Erau tratate cu antiinflamatoare și nu erau multe. Acum sunt sute de antiinflamatoare și sute de alte medicamente. Dar a trebuit o justificare. Știm bine că la reacții secundare ale contraceptivelor scrie: tulburări de ciclu de la amenoree până la flux menstrual crescut – mai ales că contraceptivele dau de cele mai multe ori amenoree la tinere sau chiar hemoragii, dacă e estrogen. Estrogenul dă hemoragii, progesteronul dă amenoree, la tinere mai ales.
De cele mai multe ori când se dă această pilulă este foarte simplu, este comod să dai o pilulă și să aștepți să vezi: se rezolvă sau nu se rezolvă. Vă pot spune că chistul ovarian se rezolvă de foarte multe ori cu această pilulă, fiindcă chistul înseamnă insuficiența unuia dintre hormoni. Dar rezolvă chistul, distruge mucoasa uterină și provoacă încet-încet sterilitate, mai ales dacă dai timp îndelungat.
Și atunci au venit occidentalii, ginecologii nemți, și au zis: nu mai dăm pilula, că iată, rezolvă mici lucruri și dă mari necazuri: provoacă sterilitate, chiar și tulburări mari de ciclu, provoacă atâtea și atâtea boli. Haideți să nu le mai dăm. Ginecologii s-au unit în Germania, au emis o revistă numită Concepte și acolo sunt explicate toate efectele negative ale contraceptivelor pe care vi le-am spus astăzi. Este vorba de medicul Rudolf Einman din Elveția. Această revistă a fost acceptată de unii ginecologi și a fost rapid sustrasă de pe piață. A intervenit industria chimică, s-a aflat. Medicamentul cel mai bine vândut în lume să știți că este pilula. Este și o afacere.
Dar dr. Rudolf Einman împreună cu ceilalți ginecologi au spus că este cel mai ucigaș medicament care a existat vreodată și care se dă acestor tinere. De ce credeți că, după 35 de ani, dintr-o dată nu se mai dă? În Germania, după ce au murit atâtea tinere și într-un singur an au fost 370 de accidente vasculare cerebrale, 4 dintre ele au murit, între 14 și 25 de ani, s-a pus problema și au fost dați în judecată acești ginecologi. Avem decese, dovedite științific, că sunt din cauza pilulei. Și atunci au recunoscut ginecologii și oamenii de știință că e adevărat și s-a impus o listă întreagă de analize înainte ca să se dea această pilulă.
Să știți că se poate renunța la ea în toate aceste afecțiuni. Chistul se rezolvă la prima naștere de obicei, tulburările menstruale se rezolvă la doi ani după primul ciclu menstrual. Este normal ca aceste tulburări să existe. Ciclul nu se reglementează decât după doi ani. Să nu mai vorbim de endometrioză, care apare de obicei din cauza avorturilor. Și cu pilulă nu rezolvi ceea ce ai stricat cu avortul.
Vă spun că pilula e folosită cu acest scop: în primul și în primul rând de a exista o înlesnire, nu știu cum să spun, un tratament lesne de făcut. Dar știți ce fac medicii, mai ales în occident? Mai mult de 4-8 luni nu recomandă pilula. La noi în țara după 8 luni nu se oprește. În occident după 8 luni se face pauză. La noi nu se face pauză. Se dă 3 ani, 2 ani, 5 ani. După un singur an deja, o tânără a fost paralizată. După un singur an pot apărea efectele, pentru că depinde de fiecare organism cum reacționează la pilulă. Sunt persoane care au o hipercolesterolemie familială, altele care au înclinație spre diabet, altele care au atâtea și atâtea probleme și pilula nu face decât să le agraveze, inclusiv hepatitele și altele. Mamele noastre, în trecut, nu se tratau cu pilulă, și totuși câți copii nășteau? Sterilitatea, se știe, că este dată de pilulă după ani și ani de zile, bombardează, v-am spus, această mucoasă uterină.
Singurul lucru de care încă se miră medicii și este cu semn de întrebare: depresie nervoasă. De ce pilula dă depresie nervoasă? Eu am încercat să explic cu acest avort hormonal. Foarte mulți încearcă să dea vina pe altceva, dar nu știu pe ce putem să dăm vina. Majoritatea elevelor care vin și îmi spun că din cauza unui chist ovarian iau această pilulă de un an sau doi, la toate le spun să întrerupă. Iei 4 luni ca în Germania, iei 6 luni. Dacă nu se rezolvă după 8 luni, întrerupi, că n-o să se rezolve nici după 2 ani, dimpotrivă, rămâi sterilă.
Antihormon
Ar mai fi încă un antihormon, poate ați auzit de el, RU 486, care este un antihormon, nu se dă la noi în țară, este în Anglia, în Franța și în alte țări. În America nu se mai dă fiindcă este foarte periculos și s-a întâmplat să și moară oameni din cauza acestora, mai ales tinere de 18-19 ani au decedat. Este o substanță chimică care se administrează - nu este un hormon este un antihormon – tinerei care vrea să scape de copil în primele 49 de zile. Asta ce înseamnă? Iată un avort al unui copil deja destul de mare.
|