View Single Post
Vechi 13.08.2012, 16:40:36
Eugen7's Avatar
Eugen7 Eugen7 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 14.06.2010
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Annyta Vezi mesajul
Nu am nimic împotriva acestui topic, cred că a adus la lumină răspunsuri interesante și de folos. Eu m-am referit și la ce vorbeam cu o prietenă de-a mea despre preoți, biserică, taina cununiei... Ea ar dori anumite schimbări, fără să încerce să participe la Sfânta Liturghie, să se spovedească, adică fără să "trăiască" ceea ce oferă Biserica în prezent, ar dori să aplice anumite schimbări "după simțirea ei proprie". De-aia mi se pare ciudat, cum să te exprimi despre ceea ce nu trăiești? Și de aici am extrapolat, că gândirea noastră, este mai puțin luminată, este sortită eșecului... poate... Adică dacă încercăm să înțelegem ce zic Sfinții Părinți, ce zice Scriptura, e foarte bine, e necesar, dar și astea sunt mai clare dacă ne spovedim, ne împărtășim, ne rugăm, nu doar printr-un studiu arid... dacă avem un duhovnic care să ne răspundă la nelămuriri...
Voi ce credeți?
Consider ca trebuie sa Il dorim pe Hristos Iisus asa cum ESTE EL si nu asa cum am dori noi sa fie privit din prisma patimilor noastre (lacomie, desfranare, avaritie, manie, invidie, trandavie, slava desarta, mandrie).

Sunt destui carora nu le palce Biseirca lui Hristos (conform Sfintilor Parinti) si in aceasta situatie sunt in mare 2 alternative:
a) fie ma pocaiesc sincer, ma smeresc onest, renunt la voia mea egoista, egoncentrista, patimasa, robita mortii duhovnicesti... si doresc sa fiu asa cum vrea Hristos sa fiu
b) fie in trufia, mandria si slava mea desarta incerc sa stramb Adevarul, incerc sa il schimb eu patamisaul, pacatosul... necuratul, nesocotitul, nebunul (lispit de minte)... pe Hristos Iisus si Sfanta Sa Biserica. Si astfel imi fac o biserica dupa placul patimilor mele cu un surogat de hristos supus egosimului, egocentirsmului meu, in care ii comand eu lui ce si cum sa faca... ca de' io patimasu' stiu mai bine decat Fiul lui Dumnezeu "prin care toate s-au facut si nimic nu s-a facut din ce s-a facut". Doamne fereste-ne, iarta-ne si tamaduieste-ne de o asemnea gandire luciferica.

Doamne ajuta. Har si pace sa ne daruiasca Domnul Iisus Hristos.
Pr. Arsenie Boca: "In mintea stramba si lucrul drept se stramba"; "Sa-ti feresti capul de frig si de prostie!"; "Mustrarea invinge, dar nu convinge"; "Bobul lui de grau se preschimba in taciune, iar el se crede grau nedreptatit";
Reply With Quote