Cercetarea pe care o faci tu este, dupa opinia mea, a te scarpina cu mana stanga la urechea dreapta...
Mai intai e de remarcat faptul evident ca nu dai doi bani pe ceea ce Biserica numeste Sfanta Taina (a Botezului). Pentru tine e o afacere omeneasca, evident, croita pas cu pas in istorie, nuantata si imbogatita dupa interese variate si, desigur, tinind cont de factorul politic. Pe scurt, Botezul ar fi de fapt o smecherie necesara intr-un cadru mai larg pe care l-ar elucida istoricii, sociologii, analistii politici ai acelor vremuri.
Bun. Asta-i punctul tau de vedere care, in mod generalizat, planeaza asupra intregii activitati a Bisericii: o incropeala de masuri abuzive, interesate, facute de niste smecheri asupra unor fraieri. Singura parte buna ar fi, eventual, ca prin aceasta s-a facut oarecare ordine pe lumea asta, s-a administrat cat de cat pamantul si omenirea asta agitata.
Iti atrag insa atentia ca lucrurile dumnezeiesti nu se judeca, nu se cerceteaza cu instrumente/metode/paradigme etc. lumesti. E o prapastie de netrecut intre lumesc si duhovnicesc iar aceasta e prima observatie ori grila de lectura (erminie) in care abordam orice aspect al Bisericii care tine de Sfintele Taine, in primul rand.
Din pacate nu sesizes la tine, de cand postezi, decat o agitatie sistematica, din afara, cu o minte rece si nedusa la ... Biserica, de a cunoaste Tainele. Tartaruga, Tainele si Biserica lui Hristos nu se cunosc asa! In ce ma priveste nu pricep deloc cum poti spune ca ai fost adusa la credinta (prin minune) cata vreme nimic din judecata ta exprimata aici nu arata ca ai traversat experienta unei minuni dumnezeiesti. Sa fi traversat altceva, in schimb?... Tot ce se poate... In orice caz gandesti dupa un tipar strain de duhul Bisericii. Exterior, unul al necredintei si contestarii evidente, al rasvratirii fatise.
Degeaba folosesti cuvinte si termeni din vocabularul bisericesc sau teologic. Ba, as spune, cu regret, ca inca e mai rau: pentru ca prin aceasta iti adaugi rani in plus la cele pe care le are deja omul duhovnicesc tinut captiv (in mod evident) inlauntrul tau.
Daca voiesti sa ai o oarecare lamurire in privinta vreunei Taine, primul lucru, unul elementar, ar fi sa studiezi cu toata atentia si deschiderea mintii si a inimii o carte din tezaurul Bisericii care se refera la Taine. Sunt atat de multe scrieri lamuritoare si ziditoare...
E limpede insa ca ori nu ai studiat, ori ai facut-o printr-o grila de lectura ostila si neincrezatoare din capul locului. Si in acest caz... ce poate sa iasa... Neintelegeri inca si mai mari.
Am tot mai mult convingerea ca schimbarea de Weltanschauung nu e deloc la indemana omului...
Unde s-a adunat un resentiment adinc (fata de Biserica), bunavointa nu mai are ce cauta... Totul a devenit o afacere de politist/detectiv care vrea sa prinda infractorul... Pacat! Pasiunea "cercetarii" de acest tip mi se pare morbida, cu totul. Si, sa ma ierti, eu unul pun un prognostic rezervat foarte... Doctorul din Ceruri, insa, e posibil sa aiba alta opinie...
Dumnezeu sa ne lumineze pe toti!
Last edited by ioan cezar; 13.08.2012 at 05:43:50.
|