Subiect: nunta mixta
View Single Post
  #1  
Vechi 12.08.2012, 01:59:46
Mihnea Dragomir's Avatar
Mihnea Dragomir Mihnea Dragomir is offline
Senior Member
 
Data înregistrării: 15.02.2010
Locație: Ținuturile Loirei, Franța
Religia: Catolic
Mesaje: 7.736
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Tartaruga Vezi mesajul
Pentru casatoria cu disparitate de cult este interesant raspunsul dvs. pentru ca este exact situatia la care se ajunge daca din doi pagani casatoriti, unul se boteaza. Sau nu?
În casatoria cu disparitate de cult, partea nebotezata accepta botezul părții botezate și cere căsătoria.
În căsătoria naturală la care se poate aplica privilegiul paulin, partea nebotezată NU acceptă botezul părții botezate și dorește despărțirea din acest motiv.
În aceasta constă, cred eu, diferența.

Citat:
Ce intelegeti prin "simpla necredinta"? Eu vorbeam de cei botezati dar care au fost atei toata viata. Dvs. ati spus ca sunt apostati. Iar eu tocmai asta am vrut sa va demonstrez ca intre un ateu cu botez si promisiuni facute de altii si unul la fel de ateu dar nebotezat nu-i absolut nici o diferenta, ambii sunt necredinciosi. Singura diferenta este intre unul care habar nu are de Iisus, indiferent ca botezat sau nu, si unul care a fost informat despre ce este vorba si a refuzat, sau unul care a fost credincios si apoi a renuntat.
Cei vinovați de păcatul apostaziei, prin definiție, au aflat cine este Isus. Apostat e una, ignorant e alta.

Citat:
Riscul reactiilor adverse in cazul unui botezat, interesant, deci are reactii adverse cu riscuri mari. Cum de oamenii nu sunt informati despre riscuri ca sa decida in cunostinta de cauza pentru copiii lor?
Toți oamenii care se prezintă la biserică, cerând Botezul, se presupune că au terminat cateheza primară și au aflat despre păcatul de a rejecta darul Botezului. Ei promit, în nume personal sau în numele copiilor lor, că vor sluji lui Cristos ca unui Împărat și Dumnezeu. Dacă au de gând să își țină promisiunile, nu au a se teme absolut de loc de reacțiile adverse ale botezului.

Citat:
Nu prea seamana cu practica medicala, in tarile unde ea se practica cum trebuie, parintii sunt informati inclusiv despre vaccinuri de posibilele reactii adverse...
În toate țările Europei, medicii nu insistă prea mult pe reacțiile adverse ale vaccinării. Dacă un pacient i-ar întreba, frontal: "vaccinurile pot sau nu să aibă reacții adverse?" abia atunci ar fi siliți, de buna conștiință, să recunoască că vaccinurile pot avea reacții adverse. Altfel spus, ipoteza "Nu vaccinării" nu este tratată la fel ca ipoteza "Da vaccinării" și asta este ceea ce am numit "opțiune by default". În fișa sa, medicul este așteptat să completeze de ce vaccinarea ar fi contraindicată, dar nu de ce ar fi indicată. Cu toții pleacă de la presupoziția că este indicată, chiar dacă nu e întotdeauna așa și nu este niciodată sigur.

Citat:
Interesant ceea ce spuneti despre edictul de la Milan. Sunteti sigur ca fervoarea practicii a facut sa apara schimbarea? Personal, consider ca cea mai mare fervoare au avut-o apostolii si martirii primelor secole...
Desigur că apostolii și martirii primelor secole au manifestat fervoare pentru Cristos. Dar, pe vremea aceea, credința era mai degrabă excepția decât regula. La început, creștinismul a fost îmbrățișat de marginalizați: de sclavi, de popare sub ocupație (precum evreii), de meseriași fără un cuvânt greu de spus în Cetate. Suprastructura socială continua să fie păgână. Plotin și Noua Academie țineau de păgânism. Augustin a făcut școală la cele mai înalte școli, care erau încă păgâne. Până la Edictul de la Milan, creștinismul era "versiune underground" și ar putea redeveni, astfel, chiar mâine. După lunga paranteză, cu durată de un mileniu și ceva, în care micuții europeni erau așteptați să fie crescuți cu valorile creștine și cu învățătura despre Isus.
Prin urmare, este de așteptat ca tot mai des să auzim că bebelușii nu sunt în situația potrivită spre a primi Botezul.

Citat:
Este greu de crezut pentru un roman, insa mergeti oleaca mai incolo in Europa Occidentala (exceptie Italia) si intrebati oameni pe strada daca stiu cine este Iisus. O sa aveti mari surprize...
Sincer, pe unde am călătorit, nu cred că există (subliniez: deocamdată) un loc în Europa în care cineva să spună "Nu știu cine spune Biserica că ar fi Isus", ci toți oamenii, indiferent de părerea personală, știu că Biserica susține că Isus a fost și este Fiul lui Dumnezeu. Dealtfel, penrtu primirea Botezului, nu se cer părerile personale, ci mărturisirea de credință și hotărârea de a sluji Lui ca unui Domn și Dumnezeu.

Citat:
Cum nu este necesara siguranta ca un copil botezat va fi credincios in conditiile in care riscurile sunt atat de mari? Eu asta nu pricep, de ce unii copii sunt expusi la astfel de riscuri. Apostatul de care vorbiti nu a rejectat decat o promisiune pe care el personal nu a facut-o niciodata, deci nu-i apartine in nici un fel. Daca un copil are reactii adverse grave dupa administrarea unui vaccin hotarat de altii, nu este intr-un nici un caz el vinovatul...
Hotărând părinții este ca și când a hotărât copilul. Dovada este că, deși copilul nu a hotărât el însuși dacă să se vaccineze sau nu, suferă consecințele teribile ale vaccinului, chiar dacă acestea sunt: paralizia, encefalita sau moartea.
Hotărârile părinților îi leagă pe copii. Chiar și păcatele părinților se pot resfrânge asupra copiilor. Este un aspect al solidarității inter-umane, mai ales intra-familiale. Când spunem "oamenii sunt solidari", avem în vedere: la bine și la greu. Așa cum copiii ai căror părinți sunt buni creștini vor avea un start bun în viață, așa copiii ai căror părinți sunt rău creștini au un start incomparabil mai rău în viață. Ideea "toți oamenii sunt egali" este oricum (de stânga, modernă, etc) numai creștină nu este. Noi credem că oamenii sunt egali în demnitatea lor de oameni, dar nu în daruri, nici în avere, nici în chemare. Unul primește un talant, altul primește 10 talanți sub forma Botezului. Cel care primește 10 talanți nu se poate prevala de faptul că nu el, ci părinții săi fără să îl consulte, au acceptat rolul de custozi ai talanților și i-au cerut. Dumnezeu te ajută și, fiind prea bun și prea răbdător, dă darul Său numai dacă știe că poți să îl fructifici. Dar nu te obligă. Dacă, în cursul vieții tale, prin act de liberă voință rejectezi talanții primiți de Dumnezeu, întrebându-te care talanți și care Dumnezeu, ai de suportat niște consecințe și nu poți da vina pe părinți: ei au dorit ce este mai bun pentru copiii lor, ei au dorit un copil înzestrat cu 10 talanți.

Citat:

Necredinciosii care nu au fost botezati niciodata si mor necredinciosi, vor suferi ei damnarea perpetua?
Da, dacă încalcă legea naturală sădită în inima lor.
Nu vor suferi damnarea perpetuă, ci vor trăi etern într-o stare naturală care nu exclude fericirea naturală, dacă au respectat legea naturală sădită în inima lor.

Citat:
Interesant cum credeti ca un copil se poate salva doar prin Botez, fara Impartasanie. Cum ramane atunci cu faptul ca cel ce nu mananca Trupul Domnului si nu bea sangele Lui nu ajunge in Imparatie?
Situația este asemenea cu "păcatul contra Duhului Sfânt nu poate fi iertat". Deși noi știm că Dumnezeu poate ierta orice păcat.
Numai că cel care ajunge să ia în ușor medicamentele oferite de Dumnezeu spre mântuire, cel care, de exemplu, ajunge să se spovedească regulat fără o căință autentică și fără hotărârea de a nu mai păcătui, nu poate fi iertat, în sensul că va ajunge victima propriei ușurătăți în care a tratat religia și Sfintele Taine.
Cel care nu se împărtășește niciodată, nici măcar cu ritmicitatea minimă de o dată pe an cerută ca poruncă de Biserică, va fi mereu servul propriilor lui păcate. Le va spovedi, poate, dar va recădea a doua zi după spovadă. Le va spovedi din nou și va recădea din nou, ajungând în brațele deznădejdii. Trebuie să Îl ai pe Cristos în tine ca să simți ce simte Cristos față de păcatul tău: o mare oroare, o teribilă tristețe. Fără Împărtășanie frecventă, nu ai să ajungi niciodată la scârba față de păcat. Creștinul care se spovedește des, dar se împărtășește rar sau niciodată, va fi un creștin prin Cristos. Va fi, poate, cu Cristos. Dar nu va fi în Cristos. Numai Împărtășania, iar nu Pocăința, nici măcar Botezul, este ceea ce te face să ajungi la unio mystica și numai ea te poate duce la punctul în care se poate spune "nu mai trăiesc eu (m-am botezat, m-am pocăit) ci Cristos trăiește în mine (m-am cuminecat)".

Citat:
Si daca Mirungerea este doar un rapel, cum de conditioneaza Impartasania care nu se poate face inainte de a primi Mirungerea?
Ordinea tradițională a Tainelor Inițierii, menținută de Bisericile Răsăritene aceasta este: mai întâi Botezul, apoi Mirungerea și la sfârșit Împărtășania.
În urma unei întâmplări despre care am scris pe alt topic, în Biserica Apuseană, la începutul sec al XX-lea, ordinea tradițională a fost puțin inversată, încât în prezent ea este: Botezul, apoi (la vârsta formării conștiinței) Împărtășania, apoi (în anticamera vârstei adulte) Mirungerea.

Prin urmare, Împărtășania nu condiționează, de fapt, în niciun fel Mirungerea. Ordinea lor este o tradiție cu "t" mic.
__________________
Doamne, Tu pe toate le știi ! Tu știi că Te iubesc !

www.catehism.com
http://regnabit.wordpress.com

Last edited by Mihnea Dragomir; 12.08.2012 at 02:15:55.
Reply With Quote