Citat:
În prealabil postat de Tartaruga
Nu m-a preocupat niciodata idolatria, de aceea va intreb pe dvs. Vad insa ca nu vorbiti din ceva lucrari documentate si va opriti doar la romani si greci de parca erau singurii pagani. Ce parere aveti despre indieni, chinezi si alti asiatici care mananca insecte, caini si altele? Sau europenii nostrii care mananca fructe de mare si broaste?
|
Eu vorbeam de păgânii cu care aveau contact apostolii, respectiv cei din bazinul mediteranian. E drept, obiceiurile culinare se mai schimbă, în ultima vreme europenii au cam importat aceste obiceiuri care înainte erau privite ca "scârboase". Ce părere să am? Eu mă ghidez după Biblie, nu după obiceiuri și tradiții.
Citat:
Apostolii nu i-au invatat cu Scriptura VT in mana, de unde ati scos-o? Apostolii s-au reunit special ca sa decida ce anume din legea lor sa le ceara paganilor, si nici vorba sa le ceara legea VT, ci le-au cerut doar vreo patru lucruri... Asta apare in Biblie. Interesul crestin pentru VT este ceva destul de recent.
|
Mă uimiți! Nu știu ce orientare creștină aveți, însă mi se pare destul de periculos să respingi întreg VT doar pentru că conține și "
legea veche", respectiv legea ceremonială.
Citat:
Iar Petru a mancat, cum sa nu.
|
E pentru a doua oară că mă uimiți, de data aceasta referitor la NT! Puteți da textul dovadă că Petru a mâncat până la urmă din acele "dobitoace"?
Citat:
Calul, cainele si magarul ziceti? Pai sunt multi care le mananca si pe astea, calul fiind chiar o delicatesa prin Europa.
|
Acesta nu poate fi un argument pentru creștin. Ar trebui să adoptăm toate obiceiurile păgâne (și nu numai cele privitoare la alimentație) doar pentru că gâdilă simțurile? Nemaivorbind că acestea (gusturile) se mai pot și perverti...
Citat:
Si in cazul porcului, care i-ar fi rolul? Dar al leului si girafei? Daca animalul nu-i necurat, cum atunci mancarea lui ar fi necurata? Cum apare brusc necuratia? De ce credeti ca asta nu-i pura prejudecata?
|
Așa cum am spus, această "necurăție" se referă doar la folosirea drept aliment, altfel animalele "necurate" au rolul lor bine definit în ecosistem. Dacă urmăriți lista din Lev.11, veți observa că majoritatea patrupedelor, peștilor și păsărilor necurate sunt cele care ar putea fi incluse în rândul "sanitarilor". Dar trecând peste toate aceste rațiuni, rămâne interdicția lui Dumnezeu "
să nu le mâncați!" ce ar putea fi suficientă pentru un creștin. Nu știu, poate e un test. Credeți că fructul oprit din Eden era nesănătos, ori otrăvit?
Citat:
Ideea nu este deloc in Scriptura, ci in modul cum doriti dvs. sa interpretati Scriptura. Iar daca sunteti ferm convins de adevarul aceste interpretari, de ce nu spuneti tuturor de aici cu voce tare, lamurit si raspicat, ca sa inteleaga ideea dvs.? Inaintea mentorului adventist, a mai avut si altcineva aceasta idee?
|
Vorbiți iarăși neargumentat, când sunt atâtea trimiteri cu privire la "ieșirea din Babilon". Nu doar în Apocalipsa, ci chiar în VT. Această interpretare nu aparține [doar] adventiștilor, au dat-o alții înaintea lor, încă de pe tipul Reformei, dacă nu chiar mai înainte. Nu cred că e topicul cel mai potrivit acesta să dezvoltăm ideea...