Subiect: nunta mixta
View Single Post
  #11  
Vechi 06.08.2012, 00:49:08
Mihnea Dragomir's Avatar
Mihnea Dragomir Mihnea Dragomir is offline
Senior Member
 
Data înregistrării: 15.02.2010
Locație: Ținuturile Loirei, Franța
Religia: Catolic
Mesaje: 7.736
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Tartaruga Vezi mesajul
Dintotdeauna a fost asa in Biserica catolica?
Dintotdeauna.

Citat:
Recent a fost redifuzat filmul despre Ciprian Porumbescu si in acest film se pune la un moment dat problema casatoriei ortodox-anglican, si ceea ce m-a surprins este faptul ca preotul ortodox era deacord iar cel anglican nu, exact pe dos fata de realitate. Am verificat imediat pe Internet ca sa vad daca pe vremea lui Ciprian Porumbescu anglicanii se opuneau casatoriilor mixte si am gasit ca nu, sunt primii sau printre primii care au acceptat casatoriile mixte crestine.
Filmele de ficțiune (chiar dacă de genul biografiilor romanțate) nu sunt legate să respecte adevărul istoric ori științific. Sunt licențe pe care autorii operelor de ficțiune și le iau. Pe de altă parte, cine este interesat de a descoperi canoanele are la dispoziție...codul canonic, oricând preferabil filmelor în efortul de documentare.

Citat:
Nu am verificat si despre BC, dar ramasesem cu impresia ca BC accepta casatoriile mixte cu alti crestini doar cu conditia ca apoi copiii sa fie crescuti in BC, se cere promisiunea non-catolicului in acest sens. Ma insel?
De astă dată nu, nu vă înșelați. Un soț (soție) catolic se poate căsători (catolic) cu o soție (soț) ortodox, dacă cei doi cad de acord să crească copilul în credința catolică, deoarece facerea de copii și creșterea lor în Cristos este principalul (deși nu singurul) scop al matrimoniului.

Citat:
Revenind insa la ceea ce scriam in postarea anterioara, nici Biserica catolica nu recunoaste casatoriile civile care nu au fost oficiate si in biserica, nu? Ma refer la oricare biserica recunoscuta de BC. In timp ce apostolul Pavel le recunostea, cel putin pe cele incheiate intre oameni necredinciosi inainte de a ajunge la credinta. Daca astazi doi oameni necredinciosi si nebotezati se casatoresc civil si apoi unul dintre ei ajunge la credinta ortodoxa, proaspatul credincios afla ca pana atunci a trait in pacat pentru ca in fata lui Dumnezeu nu-i casatorit din moment ce nu a facut casatoria la biserica, ca atare trebuie sa se casatoreasca la Biserica daca vrea sa nu mai traiasca in pacat, iar pentru a se casatori la biserica trebuie ca si celalalt sa se boteze si sa devina ortodox (ma refer aici la oameni nebotezati deloc, exact ca pe vremea apostolului). Iar daca nu accepta, atunci sa se desparta. Aceiasi oameni pe vremea Ap. Pavel au auzit de la acesta ca trebuie sa traiasca in continuare ca sot-sotie si sa nu se desparta decat daca cel necredincios doreste despartirea.
Căsătoriile naturale nu sunt căsătorii sacramentale (pe când căsătoriile sacramentale sunt căsătorii naturale). Problema la care vă referiți este numită de canoniști "privilegiu paulin". Este un caz (în practică, foarte rar) de desfacere a căsătoriei naturale care nu poate avea loc decât prin dezlegare papală. Apare în următoarea situație: doi nebotezați s-au căsătorit pe calea căsătoriei naturale specifică nebotezaților, dar ulterior unul dintre ei s-a convertit și s-a botezat. Dacă soțul neconvertit dorește separarea, Papa poate dizolva căsătoria și soțul convertit se poate recăsători.

Despre privilegiul paulin puteți citi de la sursă, aici: http://www.vatican.va/archive/ENG1104/__P44.HTM

Precum și în românește, de aici: http://www.profamilia.ro/familia.asp?manual=06
__________________
Doamne, Tu pe toate le știi ! Tu știi că Te iubesc !

www.catehism.com
http://regnabit.wordpress.com
Reply With Quote