View Single Post
  #12  
Vechi 02.08.2012, 16:34:14
Eugen7's Avatar
Eugen7 Eugen7 is offline
Senior Member
 
Data înregistrării: 14.06.2010
Religia: Ortodox
Mesaje: 2.580
Implicit

Citat:
În prealabil postat de sophia Vezi mesajul
@Eugen - nu este suficient sa mearga la biserica si sa asiste la slujbe.
Sf.Impartasanie oricum nu le-o da.
Chiar daca ei se spovedesc, au nevoie de ajutor psihologic, de terapie, de discutie.
Draga Sophia te rog sa fi demna de psedonimul ales (intelepciune) si sa intelegi corect mesajul meu.

Biserica si Sfintele Taine nu sunt teatru (ieftin) la care oamenii sa asiste cum unii se roaga. Pentru ei nu va fi probabil decat un circ ieftin, in care apare un "bat-man" din cand in cand si da din maini... si mai are si o chestie in mana din care iese fum.

La Sfanta Liturghie si Sfintele Taine se Participa activ! Taina Sfantului Maslu, Taina Sfintei Spovedanii sunt moduri in care Hirstos Iisus insusi lucreaza activ. Chiar daca Taina Sfintei Euharitii este inima si cununa Sfintelor Taine nu ineamna ca celelate Taine sunt lipsite de lucrare si de putere hristica... Hristos lucreaza, iarta si tamaduieste in Toate cele 3 taine mentionate. Se poate omul tamadui de cea mai cumplita boala trupeasca si sufleteasca doar prin Sfinta Taina a Spivedaniei. Omul primeste iertarea pacatelor la Taina Sfintei Spovedanii iar impacarea cu Dumnezeu este deplina in Taina Sfintei Euharistii. Vindecarea (deplina) o obtine in Sfanta Biserica prin participarea activa la Sfintele Slujbe, Sfintele Taine (chiar daca este oprita persoana spre binele ei de la Sfanta Impartasanie). Privit din prisma treptelor spirituale ale mantuirii, da afirmam cu toata onestitatea Sfanta Impartasanie este importanta in iluminare si indumnezeire... nu insa si in despatimire (tamaduire). Spun asta nu pentru a nesocoti Sfanta Impartasanie - Doamne fereste! ci pentru ca cei bolnavi grav care nu se pot impartasi sa nu cada in dezndejde.

Nu stiu daca este cea mai buna comparatie dar in acest sens puntem spune ca impartasania este ca mersul pe bicileta... e bun, insa poti merge pe bicicleta doar cand ai picioarele tamaduite. Daca esti olog si incerci sa mergi pe bicileta o sa cazi si o sa iti rupi gatul... si de aceea duhovnicul are grija. In recuperarea din ologeala desigur ca mersul pe bicileta sub supravegere este util in tamaduire... dar nu seamna o situatie cu alta. Duhovnicul stie (si daca nu stie duhovnicie pe masura cerintelor rugati-va la Dumnezeu sa il lumineze sau sa va indrume la alt duhovnic).

Va rog sa nu mai aveti impresia gresitca ca Sfanta Impartasanie e ca o cheie franceza (universala) magica si buna la toate... si cine pune mana pe ea prin diverse tertipuri: clientelisme, favoritisme, ascunderi de pacate la Sfanta Spovedanie, minciuna, viclenie... etc. este de vreun folos. Nicidecum! Constiinta singura ne garanteaza vrednicia chemarii la Sfanta Impartasanie... nu postul, milostenia, metaniile sau mai stiu io ce "scurtatura".

Cat despre terapia ... se pare ca nu aveti cunostine minime de terapie duhovniceasca ortodoxa.
In acest sens va recomand terapia filocalica:
LARCHET Jean-Claude, Inconștientul spiritual sau Adâncul neștiut al inimii, trad. Marinela Bojin. București: Sophia, 2009.
LARCHET Jean-Claude, Terapeutica bolilor mintale, trad. Marinela Bojin. București: Sophia, 2008.
LARCHET Jean-Claude, Terapeutica bolilor spirituale, trad. Marinela Bojin. București: Sophia, 2001.


Spor la studiu (sa va calauzeasca Dumnezeu catre un duhovnic potrivit nevoilor dvs sufletesti)... si faptul ca dvs nu cunosteti nu inseamna ca nu exista terapie duhovniceaca adecvata in ortodoxie. Va rog sa fiti mai rezervata in afirmatii. Multumesc.

Doamne ajuta. Har si pace sa ne daruiasca Domnul Iisus Hristos.


Citat:
În prealabil postat de sophia Vezi mesajul
Nu este asa usor. Gata, de maine nu mai fac.
Trebuie lucrat cu omul, vazut cauze.
Cine a zis ca este usor... insa directa nu este: "de mainte nu mai fac" ci "Doamne ajuta-ma ca de maine nu mai vreau sa fac"... si Dumnezeu lucreaza, stie EL cum, nu trebuie sa ii spunem noi.
Problema este ca noi cautam singuri cauzele ... si cautam singuri sa nu mai facem... manati de dracovenii: duhuri necurate si patimi. Orbiti de mandrie nu il lasam pe Hristos sa lucreze cum stie EL... ci ii impunem sa lucreze cum vrem noi... de cele mai multe ori.

Citat:
În prealabil postat de sophia Vezi mesajul
Au nevoie sa fie intelesi, si nu alungati, primiti si ajutati de duhovnic bun, de comunitatea din biserica.
Dat cu el de pamant ca e un pacatos nu rezolva problema, ba face mai rau.
Vai de duhovnicii care aluga bolnavii ce vor tamaduirea!!! Vai de duhonvicii care rad de pacatosi ce vor pocainta!
Din cate cunosc pana in prezent (poate altcineva ne poate oferi mai multe informatii), in mare duhovnicul este apring (in dragoste, ca un parinte care isi cearta copilul ca sa il indrepte nu ca sa il omoare) in 2 situatii:
a) cand omul nu vrea sa urmeze tratamentul duhovnicesc in vederea tamadurii
b) cand omul cade in deznadejde

Last edited by Eugen7; 02.08.2012 at 16:41:31.
Reply With Quote