În prealabil postat de delia31
Hristos a deconspirat de multe ori jocurile falselor masti pe care le interpretau fariseii si carturarii. Cum sa nu le fi sesizat El ipocrizia, El care cunostea cat de departe sunt inimile lor de Dumnezeu, desi pretindeau contrariul !
Evanghelistul Matei a consemnat asemenea deconspirari si a dedicat un intreg capitol (cap.23) ipocriziei, nesinceritatii, fatarniciei, pacatului mandriei si slavei desarte. Hristos da in vileag cateva tipuri de ipocriti, „specializati” (sa zicem asa) pe anumite caracteristici predominante ale fatarniciei.
1.Ipocritul „poseur” - cel care face spectacol din credinta si faptele lui bune, dupa ce s-a asigurat ca are spectatori. Corespunde foarte bine definitiei termenului „ipocrit” =actor, cineva care joaca un rol
Ipocritul „poseur” vrea sa arate tuturor ce bun crestin e el. Se roaga pe ulite si prin piete, adica in zone cu audienta, daca se poate sa fie si paparazzi pt. a-si asigura popularitatea. Despre categoria asta, Hristos a zis „ nu fiti ca fatarnicii; ca ei isi smolesc fetele lor ca sa se arate oamenilor ca postesc; adevarat va spun, isi vor lua plata lor” . Sau „toate faptele lor le fac ca sa fie vazuti de oameni, la ospete le place sa stea in capul mesei, iar in sinagogi pe scaunele cele dintai, sa fie salutati in piete si numiti de oameni „Rabbi”.
2.Ipocritul „opresiv ” – cel care ii obliga pe altii sa faca ceea ce el insusi nu face. Despre ei, Hristos a zis: „ca ei leaga sarcini grele si cu anevoie de purtat si le pun pe umerii oamenilor, dar ei nu misca nici un deget”. „Vai, voua, farisei fatarnici, ca mancati casele vaduvelor, facand indelungi rugaciuni de ochii lumii; pentru aceasta, mai mare osanda veti lua” .
Genul asta de ipocrit e cel care incearca sa scoata paiul din ochiul celuilalt fara sa fie deranjat de propria barna, intrucat isi este autosuficient si multumit de propria stare. „Oamenii acestia Ma cinstesc cu buzele, dar cu inimile sunt departe de Mine. Si zadarnic Ma cinstesc invatand porunci si invataturi omenesti” – zice Hristos despre ei.
3.Ipocritul „ expert in a pune bete-n roate” (n-am la indemana un termen mai adecvat) – cel care se pune de-a curmezisul altora, deturnandu-i de la calea dreapta. Despre acestia, Hristos a zis: „ vai voua, carturari si farisei fatarnici, ca inchideti Imparatia cerurilor de dinaintea oamenilor; ca nici voi nu intrati si nici pe cei ce vor sa intre nu-i lasati” . Vai voua, carturari si farisei fatarnici, ca inconjurati marea si uscatul ca sa faceti un prozelit si daca l-ati facut, il faceti fiu al gheenei”.
4.Ipocritul „ chitibusar” (nici aici nu am un termen mai „teologic”) – preocupat de maruntisuri, neglijeaza esentialul. Se concentreza pe ce nu trebuie, ignorand tocmai cele mai importante aspecte: „vai voua, carturari si farisei fatarnici, ca dati zeciuiala din izma, din marar si din chimen, dar ati lasat partile cele mai grele ale legii: dreptatea, mila si credinta. Calauze oarbe, ca strecurati tantarul si inghititi camila”.
Or fi mai multe tipuri de ipocriti; eu i-am „clasat” doar pe astia, intre care ma includ si pe mine la categoria celor ce vad paiul din ochiul altuia mai mult decat barna din dotare.
Ideea e ca intra de-a valma toti intr-o oala. De regula, una din aceea curata pe dinafara, stralucitoare de-ti ia ochii, dar nespalata pe dinauntru. Vai, voua ca spalati partea din afara a blidului si a paharului, dar pe dinlauntru, sunt spurcate !
Vai noua, daca nu ajungem sa ne recunoastem mizeria launtrica aici si acum, si daca nu ne curatim mereu sufletul, ca de nu, vom fi ca aceia carora le-a zis Hristos: "vai voua, morminte varuite, impodobite pe dinafara dar pline de necuratie si putreziciune!"
|