Citat:
În prealabil postat de bluester
Mie mi se pare ipocrizie , sa spui ca nu te duci in razboi pentru ca nu vrei sa ucizi.
Rautate in lume exista si va exista pana la sfarsit, iar razboaiele vor fi inevitabile.
Cu totii avem datoria de a ne apara credinta, demnitatea si libertatea. Si Dumnezeu a indemnat oamenii sa faca razboi :vezi Iosua Navi 4... deci a ucide in cadrul razboiului nu este acelasi lucru cu uciderea din ura,de bunavoie. Uciderea in timpului razboiului are un scop: readucerea echilibrului intre popoare si stoparea neindreptatirii.
Nu mi se pare f grav in a iti apara credinta si tara. Daca gresesc ceea ce spun , va rog sa ma corectati.
|
Razboaiele au loc pentru ca nu se respecta porunca iubirii vrajmasului. Implinirea acestei porunci este imposibila la om fara ajutorul Domnului. Este imposibil sa iti vezi sotia violata si copiii ucisi si sa il iubesti pe cel ce a facut-o. Omeneste este imposibil. La Dumnezeu insa este posibil. Inima de mama a Sfintei Fecioare a fost strapunsa la vederea Fiului ei pe cruce, strapunsa asa cum i se prevestise in momentul prezentarii pruncului Iisus in Templu. Insa pe cruce Domnul nu a cerut razboi nici contra criminalilor Sai, nici razboi pentru apararea credintei si demnitatii evreilor aflati sub jug roman, si nu a facut-o nici inainte de a fi pe cruce. El a cerut opusul, sa fie iertati ucigasii Lui ca nu stiau ce fac. Si noi am fost sub ocupatie romana iar Decebal sau Burebista nu au cerut poporului sa plateasca in liniste tributul roman, asa cum a cerut Domnul evreilor care si ei asteptau un Decebal care sa-i elibereze de sub romani. Moartea Domnului pe cruce a permis omenirii sa aiba forta unei alte alegeri de aici inainte, alegerea iubirii dusmanului, chiar al ocupatorului si al ucigasilor, lucru imposibil in VT pentru ca omeneste este imposibil, acum insa este posibil cu putere de la Domnul, este posibil atunci cand se iubeste cu iubirea Domnului care spune: "Iarta-i Tata ca nu stiu ce fac". Este marea diferenta intre VT si NT. Apostolii nu au fost nici ipocriti si nici lasi pentru ca nu au razbunat moartea Domnului si pentru ca nu s-au ridicat la lupta impotriva romanilor pentru a-si scoate poporul de sub jugul roman. Aceasta misiune nu mai exista la crestini ci singura optiune este martiriul.