View Single Post
Vechi 24.07.2012, 00:02:46
Decebal Decebal is offline
Banned

Data înregistrării: 19.07.2012
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de HoratiuM Vezi mesajul
Întreaga înțelepciune este de a ști dacă anumite activități ale eului empiric ar putea chiar să vizeze propria sa formă transcendentală și s-o anuleze în celelalte posibilități de actualizare: adică există păcate care să fie făptuite prin Eul transcendental însuși? Eu zic că e discutabil. Adam, când a păcătuit, era în forma sa transcendentală, dar forma sa transcendentală nu era pe deplin conștientă de sine, motiv pentru care a rămas o ființă mântuibilă după păcat. Lucifer, se pare, a păcătuit în varianta sa transcendentală având conștiința deplină a actului său, de aceea varianta receptă este că îngerii căzuți nu ar mai putea fi salvați.

Un om damnat definitiv ar fi cel care ar fi în situația lui Lucifer.
Citat:
În prealabil postat de HoratiuM Vezi mesajul
Ei, aici este încă o înțelepciune și mai adâncă, deoarece unii sfinți precum Sfântul Grigorie de Nyssa, sprijină ideea că, totuși, tainic, misterios până și entitățile cu păcate transcendentale vor fi, într-un fel sau altul, mântuite. Mă gândesc că soluția ar fi: dacă Eul transcendental este salvarea individului care și-a pierdut eul empiric, atunci, știu și eu?, pentru individul care și-a pierdut chiar Eul transcendental am putea concepe că salvarea este, în mod misterios, Ideea lui din Intelectul divin.

Să nu cumva să se înțeleagă că o astfel de mântuire ar putea să lase Eul neschimbat sau neatins. Dimpotrivă, o astfel de cernere și reinstituire a creaturii este cruntă și absolut traumatică. (Vz. Matei 24:51 sau Luca 12:46.)

În ce mă privește, aici eu îmi suspend judecata și îmi pun credința în Dumnezeu. Dacă e vreo cale posibilă pentru apocatastază (vezi I Corinteni 15:25-29), atunci să fie. Mie, unuia, știu că nu mi-ar părea rău.
Apocatastaza sau mântuirea diavolului nu se susține pe baza revelației:

Atunci va zice și celor din stânga: «Duceți-vă de la Mine, blestemaților, în focul cel veșnic, care este gătit diavolului și îngerilor lui (Matei 25, 41)

Și diavolul care-i amăgise a fost aruncat în iezerul de foc și de pucioasă, unde este Fiara și Profetul Mincinos, și vor fi chinuiți acolo, zi și noapte, în vecii vecilor (Apocalipsa 20, 10)
Reply With Quote