View Single Post
  #210  
Vechi 23.07.2012, 13:03:31
Eugen7's Avatar
Eugen7 Eugen7 is offline
Senior Member
 
Data înregistrării: 14.06.2010
Religia: Ortodox
Mesaje: 2.580
Implicit

Exclusivitatea componentei intelectuale in congnitia sensului existentei (atat umane cat si a universului) este subliniata inechivoc de stiinta contemporata. Sunt multe specii inteligente, exista inteligenta artificiala insa nu se poate vorbi de intelect (gandire) artificiala sau animala.

In general in mediile stiintifice (si nu numai), se sustine inechivoc (asemenea teologiei patristice) ca diferenta intre existenta umana si alte existente este de natura cognitiva (mentala bazata pe intelect) si nu de natura fiziologica. Deisgur creierul uman asigura congnitia insa desi se pote studia stiintific structura si functionarea acestuia totusi "intelegea functionarii" creierului este in prezent inca in faza incipienta.

In acest sens consider importante urmatoarele lucrari stiintifice:
1. PENROSE Roger, Mintea noastră… cea de toate zilele, trad. Cornelia și Mircea Rusu, București: Tehnică, 2006.

2. PEASE Allan, Barbara Pease, De ce bărbații se uită la meci și femeile se uită în oglindă? De ce suntem diferiți și ce-ar fi de făcut, Bucuresti: Curtea Veche 2009.
"Singuradiferență în raport cu celelalte animale este capacitatea noastră de a gîndi și de a plănui. Celelalte animale nu pot decît să reacționeze la diverse situații înfuncție de moștenirea genetică a creierului lor și printr-o repetare de comportament. Ele nu pot gîndi, ci doar reacționa. " (pag 26)
"Tehnologia avansată permite acum urmărirea funcționării creierului, dar înțelegerea lui nu depășește încă faza incipientă." (pag 58)

Last edited by Eugen7; 23.07.2012 at 13:10:37.