ASCULTAREA
Cele trei cuvinte
Odata, un calugar pios, care dorea sa-si îmbunatateasca necontenit viata duhovniceasca, cazu în adânca rugaciune si ceru lui Dumnezeu sa-i dea cuvânt de porunca:
- "Doamne, spune-mi ce trebuie sa fac, pentru a-ti împlini mai desavârsit voia?"
Avu atunci calugarul o vedenie în vis, asa. Vazu pe peretele chiliei lui în lumina de aur aceste trei cuvinte:
"Crede, împlineste, foloseste".
A doua zi, calugarul statu la cugetare asupra acestor trei cuvinte prin care Dumnezeu îi raspundea la chemare.
Dar nu putea întelege totul.
Atunci, în alta noapte, glasul lui Dumnezeu se facu auzit duhului calugarului.
Zise asa: Crede tot ceea ce ti-am facut cunoscut, împlineste toate poruncile ce ti-am dat si foloseste toate mijloacele de sfintire pe care le-am statornicit pentru mântuirea ta.
Si de-atunci, calugarul acela duse o viata intru totul placuta lui Dumnezeu.
Cuget neîntelept
Un preot trecea, într-o zi, pe un drum de tarina.
Un satean necredincios îsi batea boii - si zbiera tot felul de înjuraturi.
Preotul îi zise:
- „De ce te osândesti la pedeapsa vesnica?"
Omul necredincios îi raspunse:
- "Eu nu pot crede, parinte, în acestea... Caci daca Dumnezeu a hotarât sa ma scape, ori ce-as face rau, voi fi mântuit. Si, dimpotriva, daca a hotarât sa fiu osândit, - orice as face bun, degeaba este ... "
Atunci preotul îi zise:
- "Daca este asa cum zici, - atunci de ce te mai duci la câmp sa ari si sa sameni? .. "
Omul ramase în tacere. Parintele zise:
- "Daca ar fi adevarat ce ai spus, atunci oricât ai ara, si ai samana, daca Dumnezeu a hotarât sa nu se faca, degeaba-i munca ta, - si, dimpotriva, daca Dumnezeu a hotarât sa se faca, atunci nu mai e nevoie sa ari si sa sameni".
Omul ramase iar fara raspuns, si parintele grai:
- "Nu, prietene... Dumnezeu îti da roade numai daca tu vei munci pamântul - si tot asa, El nu-ti va da mântuirea decât daca îi tii în seama poruncile - si nu duci o viata ticaloasa ... "
De atunci, omul acela s-a înteleptit...
|