View Single Post
  #45  
Vechi 19.07.2012, 15:07:43
apophis apophis is offline
Banned
 
Data înregistrării: 01.05.2012
Locație: Braila
Religia: Ortodox
Mesaje: 261
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Eugen7 Vezi mesajul
"Nu pretind ca stiu ceea ce siu ca nu stiu" (Socrate)

Stiina nu implica credinta. Metoda stiintifica nu are defint termenul de credinta.
Stiinta inseamna certitudine, inechivoc, metoda stiintifica asigurand validitatea teoriilor stiintifice.

"Particula lui Dumnezeu" sau "Particula Dumnezeu" sau "bosonul Higgs" este particula elementara din cadrul modelului standard (mecanica cuantica) care sta la baza mecanismului Higgs ce explica modul in care particulele elementare obtin masa.
Confirmarea acestei particule este un pas inainte in mecanica cuantica insa nu defintiv. Din nefericire o alta particula elementara a modelului standard: "gravitonul" nu a fost descopterita... si mai "grav", deocamndata nici nu sunt experimente care sa poata pune inechivoc in evidenta existenta gravitonului.

Rugamintea mea este sa nu confundati stiinta cu teologia. Stiinta explica doar modul in care functioneaza acest univers insa nu poate spune care este cauza si nici scopul acestui mod de functionare pentru simplu motiv ca stiinta nu isi propune sa ofere raspunsul la intrebari de acest gen (filozofice). Stiinta se defineste ca fiind: "studiul modului de existenta al universului prin observatie (empirica) si rationament".

Asa cum spuneam, stiinta ofera doar explicatii despre modul de functionare al universului (inclusiv al organismelor, fiziologic) isa interpretarea acestui mod de functionare pentru a se conferi un sens tine de filozofie si teologie (si nu de stiinta). Din nefericire filozofia materialista a cam "acaparat" progresele stiintei... insa din fericire curentul neopatristic ortodox are teologi de mare valoare capabil sa intleaga atat teologia ortodoxa cat si paradigma stiintifica actuala si astfel sa evite izolarea culturala si sociala a ortodoxiei, a Bisericii. Oamenii au nevoie de Hristos, de manutire de Sfanta Sa Biserica... de Sfintele Taine.

Domnul Iisus Hristos sa ne daruiasca har si pace.
Acea particula, daca se confirma existenta ei, ceea ce este aproape 100% realizat, va putea explica cel putin partial formarea sau functionarea universului sau a unor lucruri existente in univers, despre care nu stiam mai nimic sigur.

Daca nu cunosti ceva, nu inseamna ca trebuie sa atribui acel ceva divinitatii. Trebuie doar sa continui sa cercetezi. Pe principiul asta am ajuns sa beneficiem de toate lucrurile actuale. Acum 800 de ani oamenii nu cunosteau principiul de functionare al telefonului mobil sau al internetului. Nu isi imaginau ca este posibila comunicarea in timp real cu cineva de la "capatul lumii". Daca ai putea aduce o persoana din acea vreme in prezent, persoana respectiva ar avea doua explicatii: prima ca sunt chestii ale raului si a doua ca sunt chestii date de zei, sau de Dumnezeu.

Cercetarea e baza cunoasterii, Dumnezeu, in caz ca exista, nu ne vrea prosti.