Se pare ca romaneasca s-a schimbat in cei 17 ani de cind am plecat de acasa asa de tare incit nu mai sint inteles. Nu-i vorba de luminare aici si nici daca ea e necesara. Eu ma pot impartasii si fara ea daca nu am una. Cita credinta oi avea in suflet e luminare destula. Asa ca mai repet intrebarea mea cu speranta ca cei care vor raspunde vor spune ori "da si la noi la fel" ori "nu, n-am vazut niciodata":angry:
La noi luminarile de la impartasanie se aduna arzinde intr-un suport care este ridicat in fata preotului cind acesta arata ultima data Sfintele Daruri. Se suprapune daca doriti cu momentul in care se cinta "am vazut lumina cea adevarata".
Acum pe mine ma deranjaza f. mult lucrul acesta si nu l-am vazut inca la nici o alta biserica romaneasca sau greceasca sau siriana in care am intrat.
In primul rind "lumina cea cereasca" cine a vazut-o sau daca a vazut-o stie ca nu-i cea de luminare.
Iar in al doilea rind nu-mi convine deloc ca in loc sa ma inchin la Sfintele daruri sa o fac la spatele respectivului care tine tansos stativul ridicat!
|