Citat:
În prealabil postat de bluester
Pentru Biserica Ortodoxa nu mai este (demult , demult) importanta aceasta problema. S-au intrunit TOTI episcopii intr-un sinod , s-a discutat , s-a clarificat , si s-a luat decizia : Icoanele nu reprezinta idoli ! .
|
OK, mergeți înainte tot așa și vedeți ce se va întâmpla în final... Vorba românului [ortodox]: "
Ce se va întâmpla cu ceilalți, se va întâmpla și cu mine, asta este..."
Citat:
Sfintii Apostoli au stat in inchisori , au fost prigoniti si nu au avut timp de "decizii".
|
Că bine zici! Sfinții apostoli erau conduși de Duhul, nu de "rațiuni politice", ori de musulmani.
Citat:
In care Sinod Ecumenic s-a discutat despre problema hirotoniei? (caci eu despre asta vorbeam).
Hirotonia este o Sfanta Taina , instituita de Mantuitorul , si transmisa de Sfintii Apostoli.
Sfintii Apostoli au hirotonit la randul lor alti oameni , acestia din urma devenind preoti sau arhierei. Iar arhiereii au puterea de a hirotoni.. si oricat de pacatos ar fi acel om hirotonit- primeste Harul Sfantului Duh.
|
Putem să lăsăm subiectul ăsta așa? Că-mi pun mâinile în cap

de câte erori teologice (să nu le mai zicem erezii) pe centimetru pătrat!
Citat:
Asta este o minciuna gogonata sectanta.
Sinoadele Ecumenice nu ar fi permis introducerea elementelor pagane !
Sa facem o presupunere : Ne aflam in anii 900. Doi pagani se convertesc la crestinism la o biserica din Constantinopol fiind atrasi si de icoane. Odata cu convertirea lor , cei doi pagani isi aduc si "bagajul" cultural cu ei in biserica.
Problema majora este urmatoarea : acele elemente pagane raman in acea biserica , si nu se transfera si la biserica din Roma sau la biserica din Thesalonik... pentru ca crestinismul este deja raspandit in Europa. Sa continuam presupunerea : preotii si arhiereii din biserica de la Constantinopol accepta ereziile pagane (aduse de cei 2 pagani-convertiti) , DAR la urmatorul Sinod Ecumenic , ceilalti episcopi si-ar da seama de "noua dogma"(pagana) si ar anatemiza imediat acele erezii.
Asadar , raspandirea elementelor pagane in spatiul crestin a fost aproape imposibila , deoarece era detectata imediat la urmatorul Sinod Ecumenic.
|
Ce simplist! Din păcate păgânizarea creștinismului apostolic s-a petrecut treptat, în timp (uneori timp de sute de ani) și inegal. De aceea Istoria Bisericii consemnează zone care au rămas "conservatoare" timp de sute de ani. Exemple tipice: data sărbătoririi Paștelor și ziua de odihnă.
Citat:
Si de ce as crede ca Sfintii Parinti (care au fost foarte-foarte-foarte multi) ar fi mintit in ceea ce priveste icoanele??? Multi dintre ei au dat marturii (scrise) ca Sfantul Apostol Luca a pictat primele icoane.
|
De ce să fi mințit? Poate au crezut sincer această deviație. Da, știu, nu dă bine, că ar însemna că erau "
rătăciți neștiind Scripturile". Dar poate nu dețineau Scriptura... mda, nici asta nu sună bine, că doar cu Scriptura se ocupau (cei care se ocupau desigur). Ce să mai zic? Nu știu cam cât înseamnă "mulți dintre ei" - povestea aia cu Luca-iconarul... Mai bine nu mă bag... eu mă ghidez după Scriptură nu după povești.
Citat:
Nu mi-ai raspuns la intrebare : De ce voi adventistii respingeti Sfanta Traditie , insa nu respingeti conceptul de Sfanta Treime (care este un produs al Sfintei Predanii) ?
|
Vrei un răspuns franc? Nu respingem acele învățături ale Sfintei Tradiții care concordă cu Scriptura. Când găsim una în contradicție cu ea, o respingem! Bine că nu cunoaștem toată Tradiția, cine știe câte exemple din astea triste va conține...

Mai bine și pentru noi, și pentru voi! Hai să privim partea bună a lucrurilor
Citat:
Sfintii Apostoli se intruneau duminica pentru a isi aminti de Invierea Domnului.
|
Au spus ei asta, ori e tot o poveste [de adormit ortodocșii]?
Citat:
Dar unde a poruncit Hristos sa tinem sambata ??
|
Pe muntele de care ziceam mai sus: Muntele Sinai. Și a mai proclamat după aceea tot pe un Munte:
"Să nu socotiți că am venit să stric Legea sau proorocii; n-am venit să stric, ci să împlinesc." (Mat. 5,17-versiunea ortodoxă)
Dacă Hristos n-a venit s-o strice, de ce oameni buni o stricați voi? E frumos?