Citat:
În prealabil postat de MihaiG
Nu. Dogma Imaculatei Concepții nu învață că Fecioara Maria a fost scutită de toate consecințele păcatului originar. Am mai arătat acest lucru.
|
Am inteles asta. Insa teologia ortodoxa, in cazul Maicii Domnului, nu vorbeste numai de cosecintele pacatului original ci si de starea duhovniceasca implicata de firea cazuta a lui Adam.
Ortodoxia afiram inechivoc: Maica Domnului este om adevarat, nascut firesc din parintii ei, avand firea cazuta a lui Adam (trupeste si duhovniceste). Ea a conlucrat cu harul lui Dumnezeu inca de la nastere datorita ravnei sale duhovnicesti (asmenea lui Melchisedec, Avraam, Isaac, Iacov, Moise, Ilie Tesviteanul, Isaia... Iov...) insa deplinatatea harului lui Dumnezeu a fost doar in momentul zamislirii si ea este indumnezeita si invitata de Iisus Hristos. Chiar Ea afirma ca "De acum ma vor ferici toate neamurile caci marire mi-a facut mie Domnul" recunoscand astfel ca numai si numai datorita lui Iisus Hristos ea este supracinstia si supravenerata.
Teologia ortodoxa este straina de exagerearea rolului Maicii Domnului in mantuirea oamenilor, afirmand ca Iisus Hristos este singurul Manutitor. Maica Domnului si sfintii ne ajuta pe noi cei ce suntem ologiti (si orbiti duhovniceste de pacate, patimi si actiuni demonice) aducandu-ne la picioarele lui Hristos pentru a fi tamaduiti: iertati si vindecati, asa cum cei patru prieteni l-au adus pe olog la Hristos si l-au lasat prin acoperis la picioarele lui Hristos si s-au rugat de Hristos sa il mantuiasca, sa ii ierte pacatele si sa il tamaduiasca.
Teoogia ortodoxa este straina de notiunea de co-mantuitoare in cazul Maicii Domnului.
Consider ca teologoa romano-catolica complica inutil explicatiile in aceea ce priveste pacatul stramosesc asa cum o face si in cazul harului. Deosebirile teologice intre ortodoxie si romano-catolicism sunt diferite si evidente in aceste cazuri.