View Single Post
Vechi 14.07.2012, 04:11:08
AlinB AlinB is offline
Senior Member

Data înregistrării: 29.01.2007
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Adrianna Vezi mesajul
Domnule Eugen,

Dvs. spuneti foarte bine:

"Sfantul Pavel "schimba" aceasta viziune si afirma ca doar cu ajutorul harului lui Dumnezeu, intru Hristos Iisus omul vietuieste implinand in mod firesc (obisnuit) virtutea, deci si faptele legii. Astfel pentru crestini, faptele legii sunt doar efectul conclucrarii omului cu harul lui Dumnezeu, sunt doar efectul faptului ca noi "cu frica si cutremul lucram mantuirea noastra" impreuna cu Hristos Iisus, scopul final al mantuirii fiind sfintenia, indumnezeirea, hristificarea cand asemnea Sfantului Pavel dorim sa spunem: "nu mai traiesc eu ci Hristos Iisus traieste in mine" (Galateni)."

Ei, exact asta zic si neoprotestantii pentru a fi apoi acuzati de ortodocsi ca ei ar fi "Sola gratia" fara fapte! Si ei zic exact acelasi lucru!

Multa pace!
Depinde la care neoprotestanti te referi.

In primul rand, din pacate, multi sunt inca victima inselarii lui Luther, punand accent pe credinta, nu pe fapte.

Adica, ei cred ca fiind credinciosi - la modul cel mai formal, desigur, pentru ca ceea ce se propovaduieste la ei nu cere eforturi extraordinare in sensul ascetic si chiar moral - Dumnezeu le va da automat si faptele credintei si chiar sfintenia, nu ca si con-lucrare de care se vorbeste in ortodoxie, de efort nici nu mai vorbim (este de multe ori desfiintat din start ca fiind lucrare omeneasca si deci cvasi-inutila) - ci ca o lucrare supra-naturala, ca sa zic asa.

Sfintenia este in general considerata de ei ca fiind implicita, nu de putine ori se numesc pe ei insisi sfinti si o judeca de superficial (zambesc, sunt calm,deci am pace, am ascultat o melodie care imi place la adunare, sunt vesel si fericit, deci am roadele Duhului Sfant), pana la ridicol (nu suntem ca aia..).

Inca o data, rezumat: drumul spre sfintenie (ca este un drum, nu o stare pe care sa crezi ca ti-ai insusit-o) cere un efort constant si uneori chiar extrem din partea individului pentru a putea fi un bun vas al Harului.

Asa ceva n-ai sa gasesti in lumea (neo)protestanta - toti pleaca de la premiza ca sunt deja "vase alese". Ca daca n-ar fi, cum ar putea avea pretentia ca ei inteleg perfect Scriptura?