View Single Post
Vechi 13.07.2012, 07:36:00
N.Priceputu
Guest

Implicit

Citat:
În prealabil postat de Adrianna Vezi mesajul
A avea o gandire critica nu este sinonim cu mandria, cu atat mai mult cu cat nu este o critica (acuza) adusa cuiva ci este o analiza la rece a informatiilor primite.
Am vorbit de mândrie pentru că mi se pare că aceasta e cea care ne face să ne încredem în puterea critică a rațiunii de a stabili ce e adevărat și ce e fals, ce e bine și ce e rău. Însă atunci când rațiunea nu e înduhovnicită își ia nasul la purtare și se instituie ea ca stăpân absolut al înțelegerii, uitând că rolul ei este de slujitoare a duhului.
De multe ori am constatat că devin critic mai ales când intru în biserică, la slujbe. Iar asta mă face să petrec mai tot timpul în tulburare. Numai când reușesc să ascult îndemnul „toată grija cea lumească să o lepădăm” mă liniștesc și reușesc să particip la slujbă, pășind cu adevărat într-o altă lume - cea cerească.
De aceea, pentru a înțelege ceea ce învață Biserica este nevoie întâi de ascultare - cu sensul nu doar de supunere, ci și de atenție pentru a auzi. Trebuie să fim într-o stare de receptivitate, iar asta nu se poate face fără smerenie, fără a ne recunoaște, adică, rolul de fii, de copii care au nevoie de hrană duhovnicească, iar nu de învățători.

Citat:
Daca insa sunteti deacord ca Ortodoxia trebuie sa respecte Biblia pana in cel mai mic detaliu, pai atunci aratati-mi unde nu este corect din ceea ce spun.
Tocmai că nu așa înțeleg Ortodoxia: nu respectarea în detaliu, adică în literă, ci respectarea în duh. Iar ca să înțelegem duhovnicește... trebuie să ne înduhovnicim. Nu degeaba unul din darurile Duhului Sfânt este duhul înțelegerii. Acesta se dă de sus, nu e tot una cu inteligența naturală.

Citat:
Si daca este nevoie sa imi aratati de o mie de ori si in o mie de feluri ca sa ajung sa pricep si eu o data, pai atunci puneti in aplicare virtutea rabdare si dati-mi raspunsurile cu pricina, va rog frumos.
Ca să primești răspunsuri bune, trebuie să pui întrebări bune. Or, neliniștile tale sunt nesățioase, nu se mulțumesc nici cu o mie de explicații, pentru că le găsești cusur tuturor. Din nou îți spun: învață să asculți, încercând să înțelegi, să pătrunzi, înainte de a întreba. Și, foarte important: nu fără rugăciune. Dacă vrei să înțelegi, cere întâi de toate de la Dumnezeu duhul înțelegerii; care, însă, s-ar putea să nu vine imediat.