Citat:
În prealabil postat de Adrianna
Care sunt sarbatorile ceremoniale care aratau spre Hristos si care au fost desfiintate? De unde stiti ca despre acestea era vorba?
|
Pentru că o spune chiar apostolul în versetele citate:
16. Nimeni deci să nu vă judece pentru mâncare sau băutură, sau cu privire la vreo sărbătoare, sau lună nouă, sau la sâmbete,
17. Care sunt umbră celor viitoare iar trupul (este) al lui Hristos. (
Coloseni 2 - versiunea ortodoxă)
Mâncarea, băutura, lunile noi și sabatele [ceremoniale] erau toate legate de Hristos, fiind doar "
umbră", adică antitip, tipul fiind Hristos. Rânduielile ceremoniale, atât cele legate de mâncarea și băutura folosite ca jertfe; cât și diferitele sărbători (Paște, Snopul de legănat, Cincizecime, Ziua Ispășirii, etc.) aruncau înainte o "umbră", realitatea fiind Hristos - Cel care le-a și desființat odată cu împlinirea acestora (jertfe și sărbători ceremoniale).
Citat:
În prealabil postat de bluester
Apostolul se adresa evreilor? Ca paganii nu aveau cum sa fi tinut astfel de sarbatori evreiesti.
|
Mulți dintre creștini erau proveniți din comunitatea evreiască, însă și unii și alții erau amăgiții de învățătorii mincinoși care, printre altele, insistau și asupra cerințelor obligatorii ale sistemului ceremonial iudaic. La acest aspect face apostolul Pavel referire.
Citat:
Apocalipsa indica conducerea acestui conglomerat in cetatea de pe 7 coline. Exista doua astfel de cetati: Roma si Constantinopol. De ce Babilonul n-ar putea fi deci Imperiul roman care era pagan si martiriza crestinii si a carui putere impotriva crestinilor a fost eliminata spre bucuria acestora asa cum scrie in Apocalipsa?
|
Interesantă opinia dvs. privitoare la cele două mari centre așezate pe 7 coline... Dacă mă gândesc bine, se leagă cu elementele descrise în Apocalipsa. Aici avem descrierea celei de-a 4 fiare (din Daniel) - Imperiul Roman, care împrumută după ce apune caracteristicile continuatorilor lui. Mă gândesc la cele două picioare ale chipului din Daniel care se termină (la "sfârșitul veacurilor"- element important!) cu cele 10 degete ale Europei actuale. Din moment ce Imperiul Roman a apus, nu mai poate fi vorba de acesta, ci de sistemul politico-religios în prelungirea lui care a păstrat foarte bine conservate o sumedenie de elemente începând cu lexicul și terminând cu arta (arhitectura, sculptura/pictura, muzica). Ca să nu mai vorbim de elementele legate de religie, acestea îmbinându-se sincretic ca într-o adevărată "babilonie" cu fondul sănătos creștin.
Nu poate fi vorba de Imperiul Roman (cel antic), deoarece găsim în Apocalips și câteva elemente legate de timp, acestea conducând dincolo de apusul Romei (chiar și a Imperiului de Răsărit).
Citat:
Sau de ce nu ar putea fi un conglomerat politico-religios din viitor condus de vreo putere oculta ca in teoriile conspirationiste care sunt vehiculate la ora actuala?
|
Apostolul Ioan vede acest conglomerat în timp și mai ales metamorfozându-se uneori rapid. Am în vedere în special cele 2 Fiare una foarte conservatoare, dar în același timp dispusă la schimbări bruște; și una ca un miel blând, dar transformându-se brusc într-un balaur care răcnește. Cât privește puterea "ocultă", aveți dreptate și în această privință, Apocalipsa sugerează în dreptul ambelor Fiare că Balarurul (diavolul, Satana, șarpele cel vechi) stă în spatele lor dirijându-le mișcările.
Citat:
Ca atare ce anume va indica ca aceasta putere politico-religioasa ar fi crestina si nu o alta religie difuzata in spatiul crestin, fie cea pagana din Imperiul roman si care era de actualitate in momentul scrierii Apocalipsei (iar putini stiu ca fiecarei litere grecesti ii corespunde o cifra iar prin aditionarea cifrelor imparatul Nero are de exemplu numaru 666...) fie una gen massonica unde exista o babilonie a tuturor religiilor amestecate sub autoritatea "Arhitectului universului"?
|
În primul rând faptul că Ioan era preocupat de soarta Bisericii de care a fost brusc despărțit prin deportare și-i cere îngerului să-i explice pe parcursul multor capitole ce se va întâmpla în viitor. De fapt, toate profețiile Scripturii nu au în vedere marile imperii ale lumii (de exemplu imensul Imperiu Mongol) ce nu au legătură cu poporul lui Dumnezeu (Israel și mai apoi Creștinătatea), ci acele "fiare" care au interacționat cu acesta și uneori l-au asimilat (administrativ, cultural).
În al doilea rând, Scriptura vorbește despre un fapt incredibil legat de Antihrist. Acesta se așează chiar în Templul lui Dumnezeu (nu e cel de la Ierusalim, căci acesta era deja dărâmat) și se dă drept Dumnezeu. Aceasta e cea mai mare înșelătorie a diavolului, e "capodopera" lui în materie de amăgire! Despre acest lucru se vorbește foarte puțin (despre aspectul "creștin" al Antihristului) poate din prea mult tact, ori din prea mult sentiment de vinovăție, căci contribuim cu toții (indiferent de confesiune) în diferite moduri la acceptarea unei asemenea monstruozități.
Citat:
Multumesc de raspunsuri.
|
Cu plăcere. Nu am pretenția că am adus prea multă înțelegere, poate am accentuat mai mult anumite aspecte; cred că e necesar un studiu profund al Apocalipsei și a altor profeții eschatologice. Vom fi surprinși să vedem profeții împlinindu-se chiar sub ochii noștri. Cineva spunea: "
Când citesc Apocalipsa, parcă citesc ziarul; și când citesc ziarul, parcă citesc Apocalipsa".