View Single Post
Vechi 13.07.2012, 02:08:59
ioan cezar
Guest

Implicit

[quote=Adrianna;458332] a explica, a arata de ce anume apostolul a spus ca plata pacatului este moartea si alta este a nega pasajul spunand ca in cazul asta ar fi ceva juridic care ar permite judecarea si condamnarea pacatosului si deci ar fi gresita si juridica ideea de moarte ca plata a pacatului.
/QUOTE]

Permiteti-mi va rog un exercitiu de logica si alte cateva acareturi (comentez strict textul, iar asta nu-mi da de loc sentimentul ca e cea mai buna alegere, insa imi asum riscul):

1) Textul contine o mica neclaritate, anume ca:
a) a explica e diferit de a arata de ce anume spune Apostolul....
b) a explica e sinonim cu a arata de ce anume spune Apostolul...

In nadejdea unei clarificari, sa o luam pe rand:
a) Daca a explica e diferit de a arata de ce anume Apostolul a spus... atunci nu se intelege bine ce voiti. Ori a explica, ori a arata? Ori, poate, amandoua? Rugamintea e sa alegeti mai intai ce doriti sa aflati sau ce doriti sa vi se raspunda. Altminteri discutia e imposibila si se reduce la un pumn de cuvinte amestecate sau, de ce nu, la o salata de vorbe si idei etc. Asa nu putem comunica!
b) Dar poate ca totusi vreti sa afirmati ca a explica e sinonim, sau ma rog, implicit aflat in oarecare continuitate logica si semantica, cu a arata de ce ...
De data asta va intreb: cine poate sa arate de ce Apostolul...? Eu unul, in orice caz, nu pot sa arat. Daca dvs. puteti, atunci va rog sa ne aratati aceasta putere! (Dar trebuie sa va intreb ceva, mai intai: sunteti sigura, in acest caz de nemaipomenita elocinta, ca nu sunteti Insusi Dumnezeu? Si de ce ne credeti pe noi demni de primirea unei asemenea aratari?...)

2) A spune ca e vorba despre o chestiune juridica inseamna a nega un pasaj? Hopa! Eu credeam, in logica mea aparte, ca e vorba despre o interpretare, o evaluare, ceva de genul asta. Intrucat a nega un pasaj, imi inchipui ca inseamna: ori a nu lua in seama pasajul, ori a-l trece cu vederea, ori a te preface ca nu exista, ori a-l sterge cu guma, ori a-l omite la tiparnita, ori a spune clar si raspicat: nu domnule, nu, afirmatia asta nu-i adevarata! Insa aici se da o anumita interpretare (alaturi si impotriva altor interpretari). Unde e negarea?

Cand spuneam eu, Adrianna, ca din pacate nu ai nici o priza la problema exegezei si hermeneuticii, te cam burzuluisesi la mine... Acu pricepi unde bateam?
Ia-o mai usurel si, de nu-i cu suparare nici tie nici putin-simpaticului de Alin, mai asculta si tu cu urechea buna ce spune putin-simpaticul, ca tare bine le nimereste deseori! (sincer, ca si mie mi-a ars-o de cateva ori si am primit cu destul folos, motiv pentru care iata ii multumesc chiar acum - cu rugamintea sa nu si-o ia in cap, desigur...:))