View Single Post
Vechi 12.07.2012, 12:59:39
Eugen7's Avatar
Eugen7 Eugen7 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 14.06.2010
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Annyta Vezi mesajul
Cred că nu trebuie să deznădăjduim. Cu voință, susținută de rugăciune, spovedanie și împlinirea canonului, cred că reușim să ne lepădăm de păcat și să lucrăm virtutea. Bineînțeles, nu e ușor, este o transformare de durată și marcată, încă, de căderi neprogramate, dar graficul poate fi crescător.
Canonul este medicament. Canonul (epitimia) nu are un scop in sine ci el are scop curativ precum medicamentele atntibiotice. Astfel canoul ajuta omul sa isi doreasca pocainta sincera.
Medicamentele atnibiotice nu omoara bacteriile ci ajuta organismul uman, mai precis sistemul imunitar sa lupte impotriva infectiilor bacteriene, sa omore bacteriile.

Astfel canonul (epitimia) are rolul de a redirectiona energia umana indreptata spre savarsirea pacatului, spre lucrarea virtutilor. Astfel canonul ajuta omul sa conlucreze cu harul lui Dumnezeu in vederea mantuirii personale, care este darul exclusiv al lui Dumnezeu. "Nu voi m-ati ales pe mine ci Eu v-am ales pe voi" spune Domnul Iisus Hristos.

Nu canonul ma despatimieste, nu canonul ma indreapta, ci harul lui Dumnezeu. Poate omul face canoaneeee peste canoane si sa zaca in moarte duhovniceasca, in pacate.
Asa cum in anumite cazuri de boli medicamentele nu au nici un efect asa este si cu canonul in anumite cazuri de boli duhovniceasti grave.

Omul se poate pocai si fara canon, de dimineata pana seara, sau intr-o clipa isi poate omul schimba viata cu ajutorul harului lui Dumnezeu (pilda cu Zaheu vamesul este elocventa).

Doamne ajuta. Har si pace.
Doamne ajuta.