Nu am batjocorit pe absolut nimeni si nimic si nu am afirmat nici o clipa ca dogmele ar fi fost facute pentru control, ci dimpotriva, am zis ca sunt traite cu aceeasi pasiune cu care un filozof traieste filozofia simtind ca nu este nimic mai frumos pe lumea asta decat filozofia si asa cum in orice religie credinciosul sincer traieste trup si suflet filozofia religiei lui parandui-se ca nimic nu este mai frumos pe lumea asta decat ceea ce traieste el. Asta nu inseamna ca nu sunt constructii mintale care incanta inima si intreaga persoana a celui ce le traieste. Aceasta traire si emotie religioasa este si motivul pentru care in toate religiile credinciosii sinceri sunt convinsi ca religia lor este de la Dumnezeu, ei traiesc ceea ce ati descris si dvs. Ceea ce nu face sa fie neaparat adevarate aceste constructii mentale pe care ei le traiesc, dar face sa fie intretinute si transmise din generatie in generatie si imbogatite cu fiecare generatie. Iar daca dvs. veniti sa le spuneti ca Adevarul este doar cel revelat de Domnul si ca restul sunt idei omenesti, atunci conform modului in care m-ati judecat pe mine ar trebui sa va raspunda ca ii batjocoriti, ori departe un asemenea gand!
Adevarul este Domnul Iisus, ceea ce a zis El este adevarat, restul adaugirilor insa sunt pareri omenesti. A fost o vreme cand am crezut si eu ca aceste adaugiri ar fi fost revelatii dumnezeiesti date sfintilor prin Harul Duhului Sfant. Acelea insa erau prejudecati, in realitate sunt mult inspirate din filozofie si de aceea invatatura lor nu este superpozabila intru totul pe Evanghelie. Iar Evanghelia este infinit mai frumoasa in ceea ce ma priveste, si tocmai aceste discordante intre Evanghelie si acele scrieri mi-au atras atentia sa caut dincolo de aparente si de prejudecatile primite in Ortodoxie, asta dupa ce mi-am invins frica cu care am fost hranita ani de zile ca mi-as pierde mantuirea daca as face un astfel de demers. Si trebuie curaj nu gluma pentru a lupta impotriva acestei frici, atat de puternic este ea insamantata in inima credinciosului ortodox de rand.
Deci revenind, nu am zis o clipa ca n-ar fi vorba de traire autentica si sincera, am zis doar ca trairea nu este 100% evanghelica ci doar partial evanghelica si restul filozofica. De unde si aparenta ei bogatie si atractivitate mult inalta comparativ cu trairea evanghelica pura, fara adaosuri filozofice.
Multa pace!
Last edited by Adrianna; 12.07.2012 at 06:37:23.
|