Subiect: Sfintii Zilei
View Single Post
  #164  
Vechi 11.07.2012, 21:51:36
cristiboss56's Avatar
cristiboss56 cristiboss56 is offline
Senior Member
 
Data înregistrării: 16.12.2006
Locație: Oricare ar fi vicisitudinile zilelor și anilor,oricare ar fi durata lor,vine ora răsplatei:BRĂTIANU
Religia: Ortodox
Mesaje: 32.330
Implicit 12 iulie :Cinstirea Sfintei Icoane Prodromița de la Muntele Athos




Biserica Ortodoxă Română se va afla mâine, 12 iulie 2012, în ziua de Cinstire a Sfintei Icoane Prodromița de la Muntele Athos.
Istoria icoanei Maicii Domnului Prodromița o aflăm din Sinaxarul zilei de 12 iulie desprins din Mineiul din anul 1910. Redăm textul mai jos așa cum este prezentat în această ediție a Mineiului fără a știrbi nimic din farmecul arhaic al limbii române de la începutul sec. XX:

SINAXAR

'Stih: Icoană a Maicii lui Dumnezeu de minuni izvorâtoare.
A Miresei celei prea curate, cu chipuri dumnezeești.
Celor ce te roagă să le fii acoperemânt și păzitoare.
De toate ispitele și de nevoi să-i mântuești.
Dându-le dar și vindecare de toate boalele.
Și a dobândi prin tine toate cererile.

În 12 zile ale lunii iulie prăznuim pomenirea minunii sfintei Icoane celei cu dumnezeească minune zugrăvită-, numai singure dumnezeeștile Fețe, adică: a prea sfintei Stăpânei noastre Născătoarei de Dumnezeu și pururea Fecioarei Măriei, și a dumnezeescului său Fiu Iisus Hristos, ce prin dumnezeească iconomie, cu minune s'a închipuit în capitala Moldovei Iași, în anul dela întruparea lui Dumnezeu Cuvântului, 1863, luna Iunie 28 de zile. Căreia pentru praznicul sfinților apostoli, ce cade a doua zi, i s'a așezat prăznuirea în 12 zile ale lui Iulie; care făcătoare de minuni Icoană, întru acelaș an s'a adus în sfântul Munte Athos; și se află în Chinoviul Român în sfânta biserică Catedrală ce are hramul Botezul Domnului nostru Iisus Hristos, întru slava lui Dumnezeu, și a prea curatei Maicei sale pururea Fecioarei Măriei. Cu ale căreia sfinte și prea puternice rugăciuni Hristoase Dumnezeule miluește-ne, și cu judecățile care știi, mântuește-ne pre noi, ca un bun și de oameni iubitor, Amin.

POVESTIRE
Pentru-făcătoarea de minuni Icoană a Prea Sfintei Stăpânei noastre, de Dumnezeu Născătoarei, și pururea Fecioarei Maria, cea cu dumnezeească minune săvârșită, numită Prodromița.

Plină de bucurie, plină de duhovnicească veselie, și de toată lauda, este prăznuirea noastră care o săvârșim astăzi, fraților creștini, întru pomenirea minunei ce s'a făcut cu această prea slăvită Icoană a Maicii lui Dumnezeu, a căreia' istorie se începe întru acest fel, după cum urmează, cuvântul.

Iubiții mei creștini! Știm că întru cele mari și fără de număr milostiviri, ce cu neîncetare se revarsă dela Părintele 'îndurărilor, asupra prea iubitei fiicei sfintei și drept slăvitoarei Biserici, este un bogat dar al bunătății lui Dumnezeu, și proslăvirea sfintelor icoane pre pământ, prin o mai pre sus de fire și prin minunata putere dumnezeească a facerii de' minuni, ce săvârșește prin ele minunatul întru sfinții săi Dumnezeu. Carele și prin sfintele icoane proslăvește, pre cei ce îl proslăvesc prin credință vie, și vieață plăcută lui, prin acest mare dar, a celor mari dăruiri dumnezeești, cu priimirea dreptei și adevăratei credințe s'a luminat și strălucește și a noastră patrie, și bisericile ce sunt în România, s'au făcut pomi de vieață, și slobozind din sine adânci rădăcini ale credinței celei dreptslăvitoare. În toate părțile ei au adus roduri de drepte slăviri și îmbelșugate, pre cât cu întâietatea la locurile sădirii lor, așa și pre toată fața pământului României o au împodobit, cu roditoarele sale mlădițe prin ceata cea cu mult număr a sfintelor și de minuni făcătoare icoane, și nu numai în fericitele zile a dreptslăvitorilor noștri strămoși, cari ardeau cu duhul pentru dreapta credință, au înmulțit Domnul minunile sale, prin arătarea și descoperirea sfintelor icoane, atât a prea curatei Maicii lui Dumnezeu; precum și a plăcuților lui, spre facerea de bine a sufletelor și a trupurilor, celor ce cu credință aleargă spre închinăciunea sfintelor icoane — cel ce pre cei drepți iubește, și pre păcătoși miluește — ci și în timpurile noastre aceste sărace de credință, au revărsat asupra noastră un îmbelșugat rîu de aceeași nepomenită a sa milostivire, ca să adape inimile cele cuprinse de uscăciunea puținei credințe, spre a răsări întrînsele fapte bune creștinești, și în privirea ochilor noștri s'a săvârșit o lucrare dumnezeească, și cu voința Domnului a răsărit pre tăria gânditorului nostru Cer a dreptslăvitoarei noastre Biserici, această icoană neisprăvită de mână omenească; care împodobindu-se cu strălucitoarele raze a facerilor ei de minuni, și tuturor cinstitorilor celor fără de număr, cari de la marginile lumii aleargă către strălucirea sa, vieață și bucurie le izvorăște.

În anul 1863, părinții ieroshimonahi Nifon și Nectarie, fondatorii schitului Prodromul din sf. Munte Atos, plecând să vie în țara românească pentru trebuințele acelui schit, aveau în inima lor o mare dorință și evlavie, pentru o sfântă icoană mai însemnată și de minuni făcătoare a Maicii lui Dumnezeu, ca să fie întru această sfântă nouă biserică, spre mângâerea celor ce se vor afla întru acest sfânt lăcaș, dupre cum mai toate mânăstirile sfântului Munte, au câte o icoană făcătoare de minuni.

Deci aflându-se părinții Nifon și Nectarie, în orașul Iași, capitală a Moldovei, au început a cercetă acolo, pentru un zugrav mai iscusit și cu vieață plăcută lui Dumnezeu, care să le zugrăvească o icoană a Maicii lui Dumnezeu. Și din pronia Dumnezeească, au găsit pe un zugrav bătrân, cu numele Iordache Nicolau, cu carele s'au și învoit să le facă această sfântă icoană după modelul ce i-au dat părinții; însă i-au pus și îndatorire ca să lucreze cu postul adică: De dimineață până când va flămânzi neluând nimica în gură; iară după masă să nu mai lucreze la această sfântă Icoană, ci alt lucru să facă până a două zi; și într'acest fel să urmeze cu lucrul Icoanei până la săvârșirea ei. Și a priimit numitul zugrav învoiala aceasta cu toată mulțumirea și evlavia, de cât numai zicând că el nu poate lucră acum ca mai 'nainte, că a, îmbătrânit și-i tre-mură mâinile; iar părinții Nifon și Nectarie l-au mai îmbărbătat zicându-i, să se silească și să aibă credință, că îi va ajută Maica lui Dumnezeu. Și așa bunul bătrân zugrav a început lucrul cu multă evlavie, și lucră bine și cu bună sporire câmpul și hainele, iar fețele le-au lăsat la urmă după obiceiul zugrăvesc. Deci după ce au isprăvit veșmintele după știința meșteșugului său, a început a lucră la chipul Maicii Domnului și al Domnului nostru Iisus Hristos, dând mâna întâiu și a doua, au mai rămas puțin ca desăvârșit să le îndrep- teze și să le săvârșească; a doua zi de dimineață s'a sculat și a început a lucră iarăși la fețe, ostenindu-se cu mare stăruință mai toată ziua, ca doară ar putea, să le îndrepteze și să le săvârșească; însă lucrul ieșia cu totul din protivă, că nu numai nu a putut să le îndrepteze, ci mai ales desăvârșit le-a stricat, în cât au rămas cu totul fără de chip, strâmbe, urîte, și nepotrivite. Acestea văzând blagoslovitul bătrân zugrav, foarte s'a mâhnit și s'a scârbit, nepricepându-se ce va să fie lucrul acesta, și a încetat de a mai lucră, zi-când: Păcat de osteneala și postul ce am suferit atâtea zile, lucrând la această Icoană în zadar; Dumnezeu să mă ierte, nu știu ce să mai zic, că de astănoapte cu toată silința mă chinuesc, și nu pot să le îndreptez; ba încă, acum chiar desăvârșit le-am stricat, fă- ndu-mă ca un ieșit din minte, ca și cum mi-ași fi uitat meșteșugul.

<<continuare -text original >>
__________________
Biserica este dragoste, așteptare și bucurie.
(Părintele Alexander Schmemann)
Reply With Quote