Citat:
În prealabil postat de delia31
il rog deci, sa se implice direct in contextul concret al topicului, unde sustinatorii modelului intelligent design, incearca sa ne convinga ca prin suflarea primita de la Dumnezeu, omul n-a primit nimic altceva decat viata biologica la fel ca restul vietuitoarelor.
Desi Scriptura nu afirma nicaieri ca Dumnezeu ar fi suflat suflarea Sa de Viata si asupra animalelor. Afirma doar ca au suflare de viata biologica dar nu primita prin suflarea directa, acordata exclusiv omului.
De aici pana la conceptia adventisto-iehovista ca sufletul omului si sufletul unui animal nu difera ontologic prin nimic, nu mai e decat un pas.
|
Subscriu indemnului pe care il consider pertinent. De asemnea consider pertinenta asertiuenea Deliei privitoare la conceptiile eronate despre sufletul uman.
Pentru antropologia teologica ortodoxa (academica, patristica, filocalica) recomand:
Conceptia iudaica despre trupul si sufletul spiritual al omului, care sta la baza antropolgiei teologice ortodoxe crestine:
1. PHILON din Alexandria, Comentariu Alegoric al Legilor Sfinte după Lucrarea de Șase Zile, trad. Zenaida Anamaira Luca. București: Paidea, 2002.
Teologie ortodoxa si stiinta:
2. PUHALO Lazăr, IPS, Dovada lucrurilor nevăzute. Ortodoxia și fizica modernă, trad. Corina Stavinschi, Doina Ionescu. București: XXI Eonul Dogmatic, 2005.
3. NESTERUK Alexei, Light from the East: Theology Science and the Eastern Orthodox Tradition, Minneapolis: Fortress Press, 2003.
4. NESTERUK Alexei, Universul in comuniune, trad. Mihai-Silviu Chirilă. București: Curtea Veche, 2009.
5. LEMENI Adrian, Repere patristice în dialogul dintre teologie și știință. București: IBMBOR, 2007.
6. LEMENI Adrian, Teologie ortodoxa și știință. București: IBMBOR, 2007.
Antropoligie ortodoxa (precum si implicatii cosmologice)
7. LUCA al Crimeei, Sfântul, Puterea inimii, trad. Savga Evdochia, Bucuresti: Sophia, 2010.
8. MOORE Lazarus, Arhimadrit, Sfantul Serafim de Sarov. O biografie spirituala, trad. Paul Balan, Bucuresti: Agapis, 2002.
9. ICĂ Ioan, Pr., Alexandros Kalomiros, Andrei Kuraev, Doru Costache, Sfinții Părinți despre originile și destinul cosmosului și omului. Sibiu: Deisis, 2003.
10. PUHALO Lazăr, IPS, Sufletul, trupul si moartea, trad. Fabia Anton. Cluj-Napoca: Eikon, 2005.
11. PUHALO Lazăr, IPS, Teologia vie in ortodoxie, trad. Fabia Anton. Cluj-Napoca: Eikon, 2005.
12. PUHALO Lazăr, IPS, Caile Ortodoxiei Contemporane, trad. Mihnea Gafita. Cluj-Napoca: Eikon, 2006.
13. MATSOUKAS Nikolaos, Teologia Dogmatica si simbolica vol.II, Expunerea credinței Ortodoxe, trad. Nicușor Deciu. București: Bizantină, 2006.
Este trist ca inca exista voci precum site-ul:
www.hexaimeron.ro
care se doreste a fi teologic ortodox (la nivel de studii univesitare si postuniveristare) si sustine fatis pseudo-stiinta "intelligent design" cu ridicola cosmologie si antoropologie.
Consider ca atitudini extreme de acest gen fac un deserviciu Bisericii atat pe plan intern cat si extern, intrucat "Omul este cununa creatiei" numai si numai prin harul Dunului Sfant, iar iluminarea si desavarsirea sunt posibila doar intru Hristos Iisus in Sfanta Sa Biserica. Multi intelectuali sunt "opriti" astfel sa vina la Sfanta Biserica sa fie partasi vietii adevarate (duhovnicesti) prin haului Duhului Sfant, intru Hristos Iisus.
Afirm cu toata onestitatea ca orice incercare de justificare a maretiei omului bazata pe argumente ca:
a) planeta Pamant e mai "tanara" si are doar vreo 7 mii de ani de la inceputul existentei sale
b) planeta Pamant este localizata spatio-temporal in centrul universului, ceea ce implica ca geocentrismul (model functional pentru univers) sa fie pertient chiar si in contextul stiintific actual (paradigma stiintifica actuala) ce descrie exclusiv modul in care functioneaza universul (intrucat stiinta nu poate si nu va putea niciodata explica si descrie care este cauza si scopul existentei universului).
c) materia din care e facut trupului omului e diferita de cea din care e facut trupul animalelor; fiziologic functionarea organismului uman (descrisa de ADN) e diferita de cea a animalelor
e) sufletul uman care are un inceput in momentul zamislirii, poate exista prin sine (ontologic, si nu exclusiv prin harul Duhului Sfant)
f) timpul nu depinde de creatie ci creatia depinde de un timp prestabilit ce este absolut pentru toti observatorii (oamenii) (adica evenimentele apar in aceeasi oridine) ceea ce implica ca "ziua" (inclusiv cele ale creatiei) are exact 24 de ore...
g) calendarul nu depinde de creatie, ci creatia depinde de calendar...
sunt forme de idolatrie, intrucat omul este cununa creatiei exclusiv cognitiv, prin harul Duhului Sfant ce ii confera omului viata duhovniceasca pe langa viata biologica (asa cum afrima inechivoc Sfantul Serafim de Sarov in lucrarea mentionata mai sus la pag 148) si repet: iluminarea si desavarsirea sunt posibile numai intru Hristos Iisus in Sfanta Sa Biserica (incepand cu Taina Sfantului Botez si culminanc cu Taina Sfintei Euharistii).
Last edited by Eugen7; 10.07.2012 at 10:52:27.
|