Citat:
În prealabil postat de osutafaraunu
Marea întrebare ar fi:
După ce omul acela ajunge să dobândească "cunoștințe teologice" mult peste nivelul mediu al credincioșilor din biserica istorică, cum de nu se întoarce acolo după ce și-a dat seama că a fost "înșelat"?
|
Nici vorba sa dobandeasca cunostinte, este indoctrinat si invatat sa citeasca Biblia cu
ochelarii de cal ai cultului in cauza.
Atata tot.
Exemplu tipic:
Pastorul adventist: deschideti va rog la capitolul cutare versetul cutare (in Biblia care am cerut-o era deja subliniat pasajul cu carioca) si vedeti ca Dumnezeu a zis si vrea bla bla.
Cateva versete mai incolo, ideea din versetul respectiv era detaliata la modul la care explicatiile pastorului erau gresite la modul cel mai jenant. Dar ce conteaza, "studiacii" Bibliei nu s-au obosit sa citeasca extra sau chiar daca or fi citit sa nu care cumva sa gandeasca mai mult decat li se spune.
Exact ca si "Biblia" lui Luther - majoritatea nefiind nici cunoscatori de carte nici teologi, n-au facut decat sa treaca de la doctrina catolica la cea lutherana, ambele imbratisate din motive cu totul straine de Biblie.
Apropo, cum se practica gandirea libera la cultul adventist: daca la cutare i se pare ca o doctrina adventista scartzaie pe undeva si incepe sa afirme asta in public, este chemat la un comitet, i se cere sa se potoleasca iar daca nu sa-si faca iesirea din comunitate.
Daca respectivul tot sustine ideea in cauza si nu vrea sa paraseasca adunarea, este scos in suturi pe usa din dos.
Cam asa functioneaza "Sola Scriptura" la neoprotestantii care sunt organizati in culte.
Citat:
O întrebare și mai directă: cum se face că se înmulțește numărul preoților ce aderă la cultele neoprotestante? Se presupune că aceștia dețin toată cunoștința teologică necesară pentru a fi feriți de "capcana sectelor".
|
Eu nu mi-as face griji pentru cei 2-3 (multi, zice adventistul) pentru cei care lepandadu-se de Dumnezeu parasesc Biserica ortodoxa, mai degraba as fi ingrijorat pe cei care certati fiind cu Dumnezeu inca raman preoti in Biserica ortodoxa - probabil mult mai multi.