Multumesc de raspunsuri. :)
Prin "partinire" am vrut doar sa spun ca omul spune mere si celalat intelege pere, convins fiind ca inteles bine si ca ar fi contrazis. Dar aveti dreptate, in sine este o judecata, asa ca o sa ma abtin pe viitor.
Din Filocalie am citit cate ceva mai demult si la vremea respectiva m-a incantat foarte mult, dar pana la urma Evanghelia m-a incantat si mai mult datorita iubirii ei fara limite fata de om. Nu am citit pana acum ceva mai frumos ca Evanghelia de aceea ma mira (si ma intristeaza) sa vad cum este data oarecum la o parte in favoarea altora iar cei care o iubesc sunt catalogati eretici pentru ca intr-adevar spiritul evanghelic nu este perfect superpozabil peste cel Filocalic sau invers. Si totusi Domnul a adus Evanghelia bunei vestiri, a adus un mesaj de bucurie pe care ne-a cerut sa-l transmitem mai departe, Cerurile s-au apropiat. Un mesaj de bucurie ca vom primi ceea ce cerem, vom gasi, vom cunoaste, ca toate acestea vor fi in sfarsit accesibile celor mici si ascunse celor mari. Un mesaj de bucurie ca toti suntem frati, ca va inceta superioritatea dupa modelul lumii acesteia, superiori sunt acum cei ce se aseaza la picioarele celorlalti pentru a le sluji. Un mesaj de bucurie ca Satana a cazut si a fost invins prin credinta, boala a fost invinsa prin credinta pentru ca moartea a fost invinsa prin Jertfa Domnului si prin credinta. Un mesaj de bucurie pentru ca pacatul poate fi in sfarsit invins prin jugul Domnului care este usor.
Toate mesaje de bucurie si speranta dupa cum a zis Domnul "bucurati-va si va veseliti". Unde sunt toate acestea la interlocutorii mei ce iubesc Filocalia? De ce mesajele evanghelice sunt repede catalogate ca fiind ne-ortodoxe si eretice? Doar pentru ca se prefera scrieri filocalice in loc? Si de ce sa le iau ca infailibile acolo cand ele spun una, de exemplu ca animalele nu ar fi fiinte vii cu suflare de viata cand Biblia spune contrariul? Si de ce trairea unui om ar trebui sa o imite pe cea de acolo cand fiecare om estd o fiinta unica si irepetabila iar ceea ce ii cere Dumnezeu sa faca si sa traiasca se afla in Evanghelie? De ce iubitorii Evangheliei trebuie sa fie mereu aspru judecati de iubitorii filocalici?... Mereu acuzati ca nu ar intelege bine desi pana la urma si Filocalia ajunge la aceleasi concluzii dar pe o cale mult mai complicata si care il face pe om sa creada ca jugul Domnului cel usor ar fi de fapt atat de greu...
Cred ca nu voi gasi niciodata explicatie la acest paradox, dar cu siguranta voi ramane fidela Evangheliei pentru ca jugul ei este intr-adevar usor atunci cand se iubeste.
Multumesc mult de postare! Un cuvant bun este mereu bine primit :)
Last edited by Adrianna; 09.07.2012 at 00:36:57.
|