View Single Post
Vechi 08.07.2012, 05:53:30
Adrianna Adrianna is offline
Banned

Data înregistrării: 22.06.2012
Implicit

Multumesc de raspunsuri.

Aveti o ironie tare simpatica ;-) si o judecata taaare partinitoare ;-)

Nu am spus muuulte din cele ce ma acuzati, dar am inteles ca iubiti inca si mai mult Filocalia, ca atare ati fost atins intr-un punct sensibil. Sunt unii oameni care iubesc in acelasi fel Cuvantul Domnului, care spune ca El este singurul invatator iar Tatal Ceresc este singurul parinte. Deci nimeni nu este infailibil in afara de Dumnezeu. Nici macar apostolii, vedeti ca Ap. Pavel se autointituleaza parinte asa cum era obiceiul la evrei sa ii numeasca parinti pe invatatorii mai importanti. Nu intru in amanunte legate de acel pasaj, cu atat mai mult cu cat paternitatea anumitor scrisori este tot mai mult discutata, spun doar ca asa cum dvs. iubiti Filocalia, altii iubesc cunoasterea nepartinitoare dupa Cuvantul Domnului "cauta si vei gasi". Cine insa nu cauta ci este convins ca-i cum crede el, aceluia nici Dumnezeu nu-i va descoperi adevarul pentru ca Dumnezeu nu forteaza pe nimeni. Sunt convinsa ca si Saul avea indoieli cand martiriza crestinii, altfel Dumnezeu nu i-ar fi aratat adevarul despre Persoana lui Hristos.

Revenind, chiar daca aveti o ironie simpatica, tot nu-i bine sa o folositi cand este vorba despre Dumnezeu, chiar daca intentia dvs. este de a-mi da mie in cap si a-l slavi pe El.

Sunt oameni care interpreteaza ca tocmai faptul de a fi facuti cu "mainile" Sale dupa Chipul si Asemanarea Sa arata cat de mult ne-a pretuit Dumnezeu fata de animale care nu au fost create in acest mod. Tot universul a fost creat prin Cuvant, absolut tot, toate animalele au primit suflare de viata pentru a deveni fiinte vii, absolut toate, numai omul insa a fost creat de "mainile" lui Dumnezeu dupa chipul si asemanarea Sa. Duhul Sfant este o Persoana a Sfintei Treimi, deci prin aceasta asemanare cu Dumnezeu, omul primeste partea duhovniceasca. Daca modul prin care o primeste este suflarea de viata, vedeti ca Dumnezeu isi retrage Duhul Sau la Potop rezultatul fiind limitarea vietii omului la 120 ani.

Omul insa tot om era, nu a devenit prin asta animal, chiar daca se comporta mai rau ca animalele, deci diferenta ramane totusi in modul in care a fost creat si care nu se sterge. Suflarea de viata insa a fost luata de ape la Potop asa cum arata Biblia si ca atare toti au murit cu exceptia celor din barca.

Nu eu am zis ca diavolul l-ar forta pe Dumnezeu ci am zis exact contrariul, ca asa ceva nu se poate si deci este ilogic sa se spuna ca lui Adam si Eva le-ar fi lipsit o treapta din cauza ca Domnul Iisus nu venise. El a venit tocmai ca sa ridice natura cazuta a omului la ceea ce a fost candva la Adam si Eva inainte de cadere. Pe alt topic am vazut ca prin indumnezeire intelegea desavarsirea asemanatoare Tatalui ceresc pe care ne-o cerea Domnul, ori in cazul asta am dreptate, Adam si Eva se aflau pe ultima treapta a perfectiunii inainte de cadere, erau desavarsiti ca si Tatal Ceresc.

Ca veni vorba de Moise pe care l'ati adus in discutie: asa cum noi avem traditia filocalica si multe altele, tot asa evreii au traditia talmudica si rabinica, mai veche ca a noastra. Aceasta traditie a lor spune ca Geneza i-a fost dictata lui Moise de insusi Dumnezeu care printre altele i-a explicat lui Moise ca sensul pluralului folosit atunci cand a creat omul dupa "Chipul si Asemanarea Noastra" este acela ca Dumnezeu s-a consultat cu ingerii (creati de El in a doua zi dupa spusele aceleiasi traditii evreiesti) atunci cand a creat omul si de aceea Dumnezeu a folosit pluralul. Ati vazut ce raspuns am primit la acestea de la interlocutorul meu? Si totusi conform traditiei evreiesti aceste lucruri i-au fost spuse direct de Dumnezeu lui Moise in momentul in care ii dicta Geneza. Deci cata valoare sa ii dam?

Si ati vazut ca am dat si un citat din care reiese ca omul ar fi fost creat de la inceput muritor. Cu ceva timp in urma l-am intrebat si pe un prieten de-al meu protestant ce crede despre acest paragraf. Mi-a raspuns cu o intrebare: "este asa de important pentru mine paragraful? Pentru ca la ei acea carte a Eclesiasticului este ne-canonica si deci la ei nu se poate baza invatatura pe ea. Si asa am aflat de ce la protestanti unele carti sunt ne-canonice: nu sunt recunoscute in mod oficial de autoritatile evreiesti si in plus contin si contraziceri fata de cele canonice...

De cand a venit Domnul si pana azi, s-a dezvoltat multa Teologie si obiceiuri fata de credinta simpla dar sanatoasa a primilor crestini. Am un prieten care, dupa ce a studiat Teologia (ortodoxa) si dupa ce a fost extrem de pasionat (facea seri de discutii cu colegii care durau si cate o noapte intreaga), a inteles pana la urma ca de fapt credinta si mantuirea se rezuma la nivel teoretic la cateva concepte simple si ca toti oamenii au sansa lor la mantuire, si acum ii pare rau de anii pierduti cu Teologia ca atare acum lucreaza cu bolnavii si este foarte multumit.

Daca mantuirea omului ar depinde de cunoasterea zecilor si sutelor de carti ortodoxe, nimeni nu s-ar mai mantui. Eu am o natura studioasa, vreau sa cunosc, insa pentru mantuire ajunge cunoasterea Evangheliei si punerea ei in practica conform Matei 25. Dvs. insa judecati fara sa cunoasteti si uitand ca cele de la Matei 25 se fac in asa fel incat sa nu stie dreapta ce face stanga, in ascuns pentru ca in ascuns sa multumeasca Dumnezeu, deci niciodata nu o sa puteti judeca cu dreptate un om doar pe baza cautarii sale la nivel de cunoastere. Un cioban de pe munte care nu cunoaste decat esentialul, jerfa lui Hristos pentru noi si faptele bune, are tot atatea sanse de mantuire ca si un altul care cunoaste milioane de alte lucruri si aceleasi fapte, pentru ca faptele sunt mereu aceleasi: a da de mancare flamandului, imbracaminte celui gol etc. Nu intra aici robinetul de la baie si ceea ce ati mai insirat dvs. in mod ironic. Chiar si in ceea ce priveste rugaciunea, vedeti in ce mod invata Domnul sa ne rugam. In practica am vazut pe pielea mea ca are dreptate.
Judecati mult pe omul din fata dvs., dar nu neaparat drept pentru ca sunteti partinitor si atasat acelor pareri umane care va emotioneaza cel mai mult prin modul in care sunt exprimate si prin modul in care va fac sa visati si va dau speranta. Insa o faceti intr-un mod simpatic si asta va salveaza oarecum ;-) Eu sunt atasata doar cuvintelor Domnului Iisus, in ele regasesc ceea ce cred si eu. Restul le judec la rece si fara partinire.

Multa pace.

Last edited by Adrianna; 08.07.2012 at 06:42:11.
Reply With Quote