View Single Post
  #207  
Vechi 06.07.2012, 12:49:57
Eugen7's Avatar
Eugen7 Eugen7 is offline
Senior Member
 
Data înregistrării: 14.06.2010
Religia: Ortodox
Mesaje: 2.580
Implicit

Sfintii Parinti despre originile si destinul cosmosului si omului - pr. Ioan Ica, dr. Alexandros Kalomiros, diac. Andrei Kuraev, pr. Doru Costache
http://edituradeisis.ro/opencart/ind...&product_id=81

"Cum se impaca relatarea biblica a creatiei cu teoriile stiintei despre aparitia si evolutia vietii pe Pamant? [...]
In acest volum, dr. Alexandros Kalomiros, teolog si medic, ne ofera trei lecturi incitante avand drept tema: 1) referatul biblic al creatiei intr-o dubla exegeza: stiintific-naturala si profetic-hristologica; [...]
Ortodoxia face din crestinul ortodox un „materialist”, dar, in acelasi timp, omul cel mai duhovnicesc.

In doua excelente eseuri, diac. Andrei Kuraev si pr. Doru Costache, doi remarcabili tineri teologi ortodocsi din noua generatie, demonteaza inconsistenta „creationismului stiintific” opus prea facil evolutionismului materialist. Dincolo de evolutionism si creationism, de materialism si spiritualism, de biologism si de angelism, Ortodoxia adevarata ofera reale deschideri unui dialog autentic intre stiinta si credinta."

"[...]cartea lui Kalomiros... Premisele sale sunt diferite și incitante, cu atât mai mult cu cât el pretinde că germeni a gândirii evoluționiste se găsesc în Sfinții Părinți, ceea ce înseamnă că Ortodoxia nu este neapărat în contradicție cu știința evoluționistă. De pe această poziție, în care Dumnezeu rămâne Creator, Kalomiros afirmă că evoluția este procesul prin care în Universul creat a apărut viața și, ulterior, omul. Binențeles asta înseamnă că primul capitol al Genesei nu este abordat în sens literal. Nimic nou sub soare, veți zice. E adevărat, dar farmecul începe de-acum încolo, când, pentru fiecare imagine a Creației din primele două capitole ale Genesei, grecul ne va copleși cu citate din Patristică prin care va susține că abordarea evoluționistă nici măcar nu a fost inventată de Darwin.
[...]
Elementul esențial înțelegerii demersului lui Kalomiros este acela de “prefigurare”. Primele două capitole din Genesa nu au fost scrise ca să ni se spună cum a fost creată lumea ci pentru a ne descrie, în temeni adecvați comunicării unor taine, planul lui Dumnezeu desfășurat în Hristos de creare a unui om, căruia Fiul Întrupat îi este prototip. Așadar Kalomiros nu împărtășește opinia potrivit cărei Geneza relatează simbolic o istorie a Creației, care se poate plia pe calendarul evenimentelor așa cum îl propun evoluționiștii, ci, în timp ce recunoaște rolul de Creator pentru Dumnezeu, ne propune să privim aceste prime două capitole ale Scripturii ca la un tablou al întregii istorii ale omenirii. În același timp, spune el, modul în care a ales Dumnezeu să lucreze este în timp, în sezoane, prin dezvoltare, creștere și … evoluție. "