"Arhiepiscopia Ortodoxa Romana a Germaniei, Austriei si Luxemburgului":
Teoria evoluției și creștinismul. Sunt ele incompatibile? (Călin Emilian Cira)
Revista Tabor, anul V, nr. 8, noiembrie 2011, pg. 34-38
http://cbrom.de/ro/spiritualitate/ar...-incompatibile
"Relația dintre teoria evoluției și teologie cunoaște mai multe dimensiuni.
Astfel există poziții contrare față de teoria evoluției care provin în general din zona fundamentalismului literalist neoprotestant. Teoria evoluției de asemenea este folosită în mod ideologizat contra religiei de către fundamentalimul ateu.
O altă dimensiune este aceea care susține că între aceste două domenii nu există nici o legătură în cadrul evoluționismului agnostic. Ultima perspectivă, a evoluționismului teist, consideră însă că poate exista un dialog fructuos între biologia modernă și teologie. Această viziune nu vorbește de conflict sau de indiferență ci de îmbogățire reciprocă.
Astfel din punct de vedere teologic avem de a face cu un Dumnezeu smerit care respectă și ghidează în mod discret evoluția lumii.O astfel de viziune poate fi susținută pe baza descoperirile științifice deoarece avem de a face cu un univers inteligibil și care permite apariția vieții: […],, știința modernă a demonstrat că Natura este ordonată, complexă, ușor de exprimat în limbaj matematic și inteligibilă <<până în cele mai mici particule>>, atât cât o pot discerne instrumentele și tehnicile noastre. În locul <<atomilor>> noționali, absolut simpli, am descoperit o <<grădină zoologică a particulelor>> extraordinar de complexă, frumoasă și supusă rigorilor matematice din Modelul Standard al fizicii, plutind la limita existenței și inteligibilității (așa cum Aristotel a prezis acum mult timp în doctrina sa privind materia primară). Iar această ordine, complexitate și inteligibilitate se manifestă și la nivel macroscopic.
Observăm că există o ierarhie teleologică și un lanț de emergență pornind de la fizica cuantică, care dă naștere chimiei simple, care la rândul ei permite existența proprietăților aproape miraculoase ale carbonului și biochimiei, ce furnizează mai departe bazele materiale pentru apariția vieții, cu propria ierarhie ontologică a existenței metabolice (plante), sensibile (animale) și raționale (ființe umane).
Dincolo de ordine și inteligibilitate, trăsături uluitoare și constante, dincolo de cunoștințele noastre care cresc în fiecare zi, pe măsură ce știința își lărgește aria de activitate, acum știm mai multe și despre acordarea fină și precisă a legilor fizice și constantelor care fac posibil un univers-suport al vieții.”
"Deși teoria evoluției este foarte bine argumentată și acceptată de biologie, paleontologie, antropologie fizică, arheologie, din afara științelor naturii au apărut diverse reacții față de aceasta, pornind de la negarea ei (de exemplu creaționismul științific literalist) până la ideologizarea acesteia (de exemplu evoluționismul ateu).[2] Astfel de viziuni provin fie din cadrul fundamentalismului religios– în special de sorginte neoprotestantă –fie din zona ateismului militant care ideologizează teoria evoluției în scopul promovării ateismului. De asemenea unii consideră că între știință și credință –implicit între teoria evoluției și teologie–nu se poate stabili nicio relație (evoluționismul agnostic ). O ultimă perspectivă (evoluționismul teist) susține însă un dialog fructuos între biologie și credință care se caracterizează prin acceptarea datelor științifice, acestea fiind trecute printr-o grilă de interpretare teologică. Este un lucru important de menționat că în acest mod teologia nu intervine în știință ci doar interpretează descoperirile acesteia.
[...]
Teoria evoluției ne descrie în general modul în care a apărut omul modern. Conform acesteia cele mai vechi fosile de hominizi datează de acum 6-7 milioane de ani. Ele s-au descoperit în Africa și sunt cunoscute sub denumirile de Sahelanthropos și Orrorin. Acești strămoși ai omului erau bipezi și aveau un creier foarte mic. Acum 3-4 milioane de ani a apărut hominidul cunoscut sub numele de Australopithecus. Și acest hominid era biped iar capacitatea craniană era sub 500 de cm3. Ceea ce este interesant la acest hominid Australopithecus este că avea un craniu care prezintă caracteristici asemănătoare atât cu ale maimuțelor cât și cu ale oamenilor. Astfel el avea ,,o frunte îngustă și o față lungă, ca a unei maimuțe, dar cu dinți proporționați precum cei ai omului.15] Aceasta ar fi foarte pe scurt povestea apariției omului din punct de vedere al științei. Pentru înțelegerea raportului dintre narațiunea biblică și teoria științifică se pot folosi trei modele. Primul model susține o interpretare anistorică a primelor capitole din Geneză, al doilea o viziune protoistirocă graduală iar cel de-al treilea tot o perspectivă protoistorică dar care are la bază niște evenimente localizate în istorie.
Primul model susține că ,,scopul primelor capitole din cartea Genezei este să furnizeze o explicație teologică pentru rolul și importanța omenirii în intențiile lui Dumnezeu, așezată în forma unei narațiuni despre Adam și Eva care este un mit în sensul tehnic al termenului, adică este o poveste sau o parabolă ce are drept scop principal expunerea adevărurilor imuabile fără constrângerile particularităților istorice.18]
Primul model are dezavantajul de a nu cuprinde nici o dimensiune istorică și implicit căderea în păcat își pierde înțelesul. Al doilea are dezavantajul că povestește evenimente care nu s-au petrecut în zona Orientului Apropiat ci în Africa acum 100.000 de ani. Din punct de vedere asupra perspectivei păcatului strămoșesc în cadrul acestui model căderea constă în respingerea conștiinței prezenței lui Dumnezeu. Această respingere presupune un proces îndelungat al căderii.[19]
Al treilea model probabil este cel care ne ajută să înțelegem cel mai bine raportul dintre evoluție și narațiunea biblică. În primul rând el nu intră în contradicție cu știința actuală. În al doilea rând ne ajută să înțelegem grădina Edenului nu ca pe ceva ireal ci ca un element concret,un mediu al harului ..."
[2]Pentru o prezentare a diverselor atitudini față de teoria evoluției vezi Eugenie C. Scott, Evolution vs. Creationism: An Introduction, Ed. GreenwordPress, Westport, 2004, pp.58-67.
[13] Francisco J. Ayala, Darul lui Darwin către știință și religie, traducere din limba engleză Doina Rogoti, Ed. CurteaVeche, București,2008,p.121.
[14] Ibidem,p.122.
[15] Ibidem,p.126.
[16] Denis Alexander,Creație sau evoluție. Trebuiesă alegem?,traducere din limba engleză de Ramona Neacșa-Lupu și Viorel Zaicu, Ed.Curtea Veche,București, 2010, p.265.
[17] Ibidem.
[18] Ibidem,p.266.
[19] vezi ibidem, pp.265.
[20] Alexandros Kalomiros, Sfatul cel veșnic. Câtevagânduri privitoare la înțelegerea biblică și patristică a crației lumii și a omului,în Ioan Ică, Alexandros Kalomiros, Andrei Kuraev, Doru Costache, Sfinții Părinți despre originile și destinul cosmosului și omului, Ed. Deisis,Sibiu,2003,p.112."
http://cbrom.de/ro/spiritualitate/ar...-incompatibile