View Single Post
  #3  
Vechi 06.07.2012, 12:27:09
Eugen7's Avatar
Eugen7 Eugen7 is offline
Senior Member
 
Data înregistrării: 14.06.2010
Religia: Ortodox
Mesaje: 2.580
Implicit

Citat:
În prealabil postat de vladstejaru Vezi mesajul
Salut,
Sunt tentat sa cred in teoria evolutionista, mai ales prin prisma studiilor facute in ultimii 20 de ani.
Voi ce parere aveti? Sunt valabile aceste teorii?
Doamne ajuta!
Vlad
Consider ca orice opinie (parere) ortodoxa trebuie sa aiba fundamente solide in ceea priveste atat teologia patristica si filocalica cat si teoria evolutionista.

Teoria evolutionista nu poate fi pusa in opozitie cu creationismul biblic in interpretarea patristica, filocalica.
Ridicola interpretare creationista "intelliget design" a incercat sa opuna o pseduo-stiinta, paradigmei stiintifice actuale... iar esecul a fost rasunator si nu a facut decat sa accentueze filozofia antropologica materialista in mediile intelectuale.

Pe scurt:
a) teoria evolutionistia nu are ca scop explicarea aparitiei vietii ci doar mecanismele prin care apar speciile precum si fiziologia organismelor.
b) teoria evolutionista nu implica antropologia filozofica materialista (care neaga viata duhovniceasca a omului si cognitia specifica).
c) antropologia ortodoxa sustine inechivoc ca omul este "cununa creatiei" din punct de vedere hristocentric, datorita capacitatilor sale cognitive (urmare a vietii duhovnicesti, si nu datorita vietii biologice, fiziologie). Fara viata duhovninceasca omul nu este decat "praf si cenusa".

Pentru studiul adecvat sunt recomandate urmatoarele lucrari:
1) "Creație sau evoluție. Trebuie să alegem?" a lui DENIS R. ALEXANDER, director al Faraday Institute for Science and Religion, membru al St. Edmund College la Universitatea Cambridge, doctor în biologie moleculară, a fost conducătorul Programului de Imunologie Moleculară și directorul Laboratorului pentru semnalizarea și dezvoltarea limfocitelor la Babraham Institute, Cambridge.
"In lucrarea sa, cele două teorii dominante ale originii vieții, creaționismul și evoluționismul, sunt abordate separat și exemplificate cu argumente științifice, dar și teologice, autorul demonstrând că ele nu sunt complet străine una de cealaltă și că viitorul le va aduce laolaltă în explicarea apariției Pământului și a omului."
http://www.curteaveche.ro/Creatie_sa...alegem_-3-1100
http://www.curteaveche.ro/module-Pag...pid-1100.phtml
http://www.guardian.co.uk/commentisf...gion.evolution

2) "Limbajul lui Dumnezeu - Un om de știință aduce dovezi în sprijinul credinței" a lui Francis S. Collins. "Credința, așa cum o demonstrează Collins, nu este dușmanul raționalității științifice, ci complementul ei perfect. Acest remarcabil testament personal al directorului Proiectului Genomului Uman îi va surprinde pe unii, îi va încânta pe alții și va aduce o contribuție durabilă la marea cultură a înțelegerii umane."
http://www.curteaveche.ro/Limbajul_l...redintei-3-863

3) "Dawkins: o amăgire? - Fundamentalismul ateu și negarea divinului" autori fiind Alister McGrath, Joanna Collicutt McGrath.
Joanna Collicutt McGrath a studiat psihologia experimentală la Oxford, apoi s-a specializat în neuropsihologia clinică, după care a studiat teologia creștină, specializându-se în studiile biblice.
Alister McGrath este în prezent profesor de Istorie a Teologiei la Universitatea Oxford și cercetător asociat principal la Colegiul Harris Manchester. Principalul său domeniu de interes îl constituie istoria gândirii creștine, în special relația dintre științele naturii și credința creștină.
http://www.curteaveche.ro/Dawkins_o_...vinului-3-1071