Multumesc mult de raspunsuri.
Despre animale, nu inteleg de ce spuneti ca nu sunt fiinte cand din citatul pe care vi l-am dat reiese contrariul:
"23. Si asa s-a stins toata fiinta care se afla pe fata a tot pamantul, de la om pana la dobitoc si pana la taratoare si pana la pasarile cerului, toate s-au stins de pe pamant, si a ramas numai Noe si ce era cu el in corabie."
Daca luam toate citatele care vorbesc despre suflarea de viata si despre fiintele vii, este exact ceea ce folosim si in limbajul obisnuit: o fiinta vie este om sau animal, pasare, taratoare etc. care are viata (biologica) in el, care nu este mort.
Sunt deacord ca omul este diferit de animale, insa diferenta nu vad sa provina din faptul ca a primit viata (suflare de viata) de la Dumnezeu, viata (suflare de viata) pe care o au si animalele, toate fiind fiinte si fiind vii conform Bibliei, ci diferenta eu o gasesc in modul in care a fost creat omul, dupa Chipul si Asemanarea lui Dumnezeu. Iar faptul ca Dumnezeu si-a retras Duhul Sau inainte de Potop, arata ca omul avea si el Duhul lui Dumnezeu, fiind alcatuit dupa chipul si asemanarea lui Dumnezeu care este si Duh Sfant, Duh pe care animalele nu il au. Pierzand insa Duhul, de aici apare ideea de moarte duhovniceasca si de oameni vii dar totusi morti prin absenta Duhului. Si tot de aici ideea de Inviere prin Botez cu Duh Sfant si credinta in Domnul Iisus. Nu imi era clar insa cum inainte de Potop oamenii puteau avea Duhul lui Dumnezeu si sa fie totusi muritori biologic. Este la fel ca si azi.
Si apropos de nemurire, exista o carte a Vechiului Testament, Eclesiasticul daca memoria nu ma inseala, in care este reluata geneza pe scurt si din aceasta carte reiese ca omul a fost creat de la inceput muritor. Revin cu citatul mai tarziu.
Multumesc de raspunsuri!
|