Citat:
În prealabil postat de Adrianna
Suflarea de viata data animalelor, ce semnificatie are?
|
Adriana, doar asupra omului si-a suflat Dumnezeu suflarea Lui de Viata, nu si asupra celorlalte vietuitoare.
Viata care izvoraste din El e Viata harica, care e altceva decat viata biologica.
Daca vei citi in Geneza 1, 20-24, vei vedea ca vietuitoarele acvatice, pasarile, animalele, dobitoacele, taratoarele, fiarele salbatice au fost create doar prin simpla rostire a unei porunci: „sa misune apele de vietati, fiinte cu viata in ele iar pamantul sa scoata fiinte vii: animale, taratoare”.
Numai cand l-a creat pe om, ni se spune in Scriptura ca Dumnezeu a suflat asupra trupului omului creat din tarana si suflarea de viata, ceea ce in cazul celorlate vietuitoare n-a facut.
„Apoi a zis Dumnezeu: "Să mișune apele de vietăți, ființe cu viață în ele și păsări să zboare pe pământ, pe întinsul tăriei cerului!" Și a fost așa. (...)
Apoi a zis Dumnezeu: "Să scoată pământul ființe vii, după felul lor: animale, târâtoare și fiare sălbatice după felul lor". Și a fost așa.” (Fac. 1, 20-24).
Iar la facerea omului:
„Atunci, luând Domnul Dumnezeu țărână din pământ, a făcut pe om și a suflat în fața lui suflare de viață și s-a făcut omul intru suflet viu. (in greaca - eis psychen zoosan)” (Fac. 2, 7).
Pe scurt, fara sa epuizez subiectul inceput de Eugen si care e mult mai vast, in constitutia pnevmato-psiho-somatica a omului, Dumnezeu a pus anumite trasaturi ce tin de biologic, comune pana la un punct cu ale celorlalte creaturi pamantesti (acestea tin de viata biologica), DAR IN PLUS, a adaugat acea suflare de viata care face diferenta esentiala dintre om si celelalte vietuitoare,
facandu-l pe om capabil de viata harica, duhovniceasca si astfel dandu-i putinta sa ajunga la indumnezeire. Acest scop e destinat in exclusivitate omului nu si celorlalte vietuitoare de pe pamant.
Astfel, se poate vorbi de 3 puteri/ facultati sufletesti dintre care primele doua sunt comune si celorlalte vietuitoare (in grad diferit de la o specie la alta) iar cea de-a treia e data doar omului si tine exclusiv de “chipul lui Dumnezeu” in om creat spre a ajunge la o cat mai mare asemanare cu El:
1.
Puterea/ facultatea vegetativa (vitala)- facultatea de a creste. Ea nu se conduce de ratiune, ci de natura.
2.
Puterea animala – partea irationala, poftitoare, specifica atat animalelor cat si omului. Animalele nu se pot opune poftelor prin vointa proprie. Dar omului ii e dat sa poata daca isi pune in lucrare si ceea ce i-a dat Dumnezeu in plus fata de animale.
3.
Puterea rationala – specifica doar omului, nu si celorlalte vietuitoare de pe pamant.
De aceasta facultate, cu totul speciala tine ratiunea si intelectul (nous-ul) si duhul omului (pnevma), care e partea cea mai subtila a omului, „locul” in care omul si numai omul are posibilitatea ontologica de a-i face salas Duhului Sfant.