Da, sigur că, în mod normal, o persoană care are intenția de a comite fapte foarte grave nu va merge la duhovnic, din simplul motiv că nu va crede în Tainele Bisericii.
Totuși, presupunând prin absurd că s-ar ivi astfel de situații... ce-ar fi moral să aleagă preotul duhovnic?
Tind să cred că etic ar fi să păstreze secretul celui ce i se destăinuie... pentru că acela a avut totală încredere în el; dar dacă acela chiar pune în practică faptele pe care le are în minte? Dacă duhovnicul nu reușește să-l convingă să renunțe la planurile lui necreștinești? În acest caz, preotul va fi împreună-răspunzător, complice chiar, cu cel pe care, în mod conștient, l-a protejat. Pe de altă parte, dacă-l va denunța pe "credinciosul" în cauză, preotul va regreta întreaga sa viață faptul că a trădat încrederea unei persoane care și-a deschis inima în fața lui, considerându-l drept părinte spiritual. :)
Sigur că, în astfel de situații, preotul nu l-ar dezlega pe un astfel de penitent, dar, oricum, acela și-a destăinuit cele mai ascunse gânduri, iar preotul nu-i poate trăda încrederea într-un mod atât de grav.
Foarte complicată problemă... Bine că nu voi fi duhovnic. :) :)
Acum vorbind serios, ajungem din nou la opinia Sfântului Antonie cel Mare potrivit căreia cea mai mare virtute, după cele teologice, este dreapta socoteală (discernământul duhovnicesc/ darul deosebirii duhurilor).
Să ne dăruiască Dumnezeu acest minunat dar spiritual!
__________________
"Duh este Dumnezeu și unde este Duhul Domnului, acolo este libertate." (II Cor3, 17)
"Pentru Tine trăiesc, vorbesc și cânt!" (Sf. Grigorie Teologul)
"Dați-mi-L pe Hristos și aruncați-mă în iad!"
"Acesta este unul dintre motivele pentru care eu cred în creștinism: e o religie pe care n-ai fi putut-o născoci." (C. S. Lewis)
Câteva gânduri scrise de mine:
http://www.ortodoxiatinerilor.ro/iis...-duhovniceasca
|