Sa le luam pe rand, s-au mai discutat aceste lucruri.
Citat:
În prealabil postat de HoratiuM
Nici în Evul Mediu occidental Inchiziția nu pedepsea ea însăși, căci hotărârile tribunalelor inchizitoriale erau puse în aplicare de laici, adică de puterea seculară. Asta e o chestiune bine stabilită printre istorici.
|
Evident ca inchizitia nu aplica pedeapsa, era un tribunal. La fel e si in zilele noastre, tribunalul doar da sentinta, nu o si aplica. O sa vezi chiar pe site-ul catolic newadvent ca spune ca inchizitorul avea de ales intre viata si moarte, de multe ori. Inchizitorul stia ca sentinta de erezie nelepadata ducea la executarea condamnatului. In plus, si la fel de important, statul Vatican (care era un stat, nu cateva strazi ca azi) era condus de Papa. Statul Vatican adopta si el legea de condamnare la moarte a ereticilor, deci nu mai e ceva de adaugat.
Citat:
În prealabil postat de HoratiuM
Apoi, Inchiziția nu face parte din doctrina catolică sau, cel puțin, nu mai mult decât face parte sancționarea neortodocșilor de către Biserica Ortodoxă. De asemenea, nici un Papă nu s-a pronunțat vreodată asupra Inchiziției uzând de formulele infailibilității. De fapt, infailibilitatea papală a fost invocată, după cum se știe, doar o singură dată, în 1950, când Papa Pius al XII-lea a proclamat dogma urcării la cer a Fecioarei Maria (după consultarea prealabilă a tuturor episcopilor catolici).
|
Infailibilitatea papala nu se aplica doar de la Conciliul Vatican I, ci la toti Papii de la inceput, in toata istoria crestinismului. Era invocata chiar la sinodul Ferrara, desi nu fusese promulgata ca dogma. Cum spui si tu in pasajul urmator, infailibilitatea e concentrarea infailibilitatii Bisericii (care este si la ortodocsi) in mana unei singure persoane. Se refera atat la promulgarea unor noi invataturi cat si la afirmarea celor cunoscute.
In legatura cu faptul daca inchizita face parte din dogma catolica, e o institutie, nu cred ca intra la dogma. In schimb poate intra la dogma si morala (pentru ca infailibilitatea ase refera si la morala, nu numai la dogma) noua conceptie de a pedepsi pe eretici cu pedepse fizice, mergand pana la moarte. De fapt Sinoadele se intruneau si ca sa condamne ereziile si pe initiatorii lor, dar pedepsele erau doar spirituale (cea mai grava, ecluderea si anatema), chiar sfintii apuseni in primul mileniu scriau ca ereticii nu trebuie sa fie pedepsiti fizic.
Citat:
În prealabil postat de HoratiuM
A propos, semnul că Inchiziția nu face parte din doctrina catolică și că infailibilitatea nu se aplică la orice, deci că Papii mai și greșesc, a fost arătat atunci când Papa a cerut scuze în numele Bisericii Catolice pentru ceea ce a făcut Inchiziția.
|
Nu, multi inteleg gresit aici, papa a cerut scuze pentru unele excese ale inchizitorilor, nu pentru Inchizitie.
Citat:
În prealabil postat de HoratiuM
Sau că ar fi devenit o instituție cu o ideologie totalitară când a colaborat cu regimurile comuniste și a acceptat ca acestea să-și plaseze ofițeri de securitate în rândurile ei. Fără să mai pomenim că ar fi devenit comunismul însuși parte a doctrinei ortodoxe atunci când Biserica îi binecuvânta pe dictatorii staliniști conducători ai statelor în care ele funcționau. Eu aștept aceeași atitudine și din partea Bisericii mele și a ierarhilor ei — recte, o declarație publică prin care Biserica Ortodoxă să-și ceară scuze și să facă toate clarificările ce se impun în atitudinea istorică și doctrinară pe care a avut-o față de Împărații bizantini, față de regimurile totalitare, dar nu în ultimul rând, și acceptarea deschiderii dosarelor întocmite de serviciile secrete cu privire la cler. În sfârșit, aș vrea să văd cinstea, corectitudinea și onoarea BO în retrocedarea proprietăților față de greco- și romano-catolici.
|
Daca citesti si surse ortodoxe si nu doar articole greco-catolice sau a celor ce nu au legatura cu ortodoxia o sa ai informatiile complete.
Tocmai am terminat o discute despre aceste subiecte, nu mai am de gand sa o repet. Catolicii isi cer scuze pentru lucruri grave, nu doar pentru niste preoti care au mancat intr-o zi de post. La fel ca in cazul pedofiliei. In cazul Inchizitiei e vorba de chinul si omorarea multor oameni ( de exemplu intr-o bula papa autoriza inchizitorul sa asiste la torturarea inculpatilor).
In cazurile descrise de tine BO nu a autorizat spioini ( si contradictoriu) securisti, de altfel nici nu stiu de unde ai citit de ofiteri securisti, cel mai grav caz a fost al IPS Corneanu care nu era ofiter (sunt doar cateva barfe se prin ziare asta cu ofiterii). BO din toate tarile nu au colaborat cu regimurile comuniste, ba chiar au fost cele mai importante impotriviri in multe tari. In Rusia comunistii au avut ca scop desfiintarea religiei, majoritatea ierarhilor au fost omorati sau deportati. Si in Bulgaria au fost represalii din cauza impotrivirii. In Romania chiar Patriarhul Iustinian a spus ca nu or sa aleaga o impotrivire fatisa ca in Bulgaria si Rusia ca stiau ce se va intampla si tot la acelasi rezultat se va ajunge, dar vor suferi credinciosii. Dar tot au intrat 2000 de preoti ortodocsi in inchisori. La fel in Serbia. In schimb o sa vedem ca in tarile catolice s-a intamplat la fel, pana al urma au ajuns sa adopte o atitudine de tolerare a regimurilor, in Polonia chiar au semnat o declaratie ca sprijina regimul.
Dosarele ierarhilor s-au deschis, ale preotilor nu prea are rost sa fie deschise. Retrocedarile s-au facut cu destula bunavointa, ce nu scrie in sursele greco-catolice si ale nepracticantilor ortodocsi e ca din BRU din 1948 au mai ramas mai putin de 10%, restul sunt in BO si folosesc acele biserici. Despre bizantini e iar o exagerare apuseana, poti citi mai multe din surse obiective.