Pe de o parte, felul în care pui problema arată că știi foarte bine ce trebuie făcut și cred că și faci. Că nu-ți vezi roadele cred că este bine, ca să nu încerci să te bucuri singură de ele, auto-admirându-te. Roadele noastre sunt pentru ceilalți; ei trebuie să le guste și să spună dacă sunt dulci sau acre. E adevărat că și noi gustăm din roadele celorlalți, pe care le găsim de multe ori acre sau găunoase și închircite. Poate nici ei n-au lucrat, poate nici noi nu ne-am curățat simțirile duhovnicești ca să le simțim adevăratul gust. Pentru că altfel percepem gustul atunci când papilele gustative sunt curate, nepervertite de condimente, țigări și alcool, spre exemplu, și altfel vedem lumina care vine de la celălalt atunci când ochiul nostru este curat.
Totuși, dacă vrem să fim obiectiv, trebuie să recunoaștem că societatea în care trăim are prea multe fapte ale necredinței și prea puține roade ale luminii. Prin urmare, fie n-a primit sămânța, fie ea a căzut pe pământ uscat ș.a.m.d.
Dar asta nu e din cauză că suntem ortodocși, ci din cauză că credem că suntem fără să fim.
Eu cred că și alții au roade, pentru că toți suntem după chipul lui Dumnezeu și, în infinita Sa bunătate, Își revarsă lumina peste toți. Dar în Biserică avem totul: comuniunea cu Hristos, harul Sfintelor Taine, binecuvântările, ascultarea, posturile. Avem și uneltele de lucru, și învățătura verificată de veacuri, care pe cei ce au luat-o în serios i-a sfințit. Alte căi sunt primejdioase și, mai devreme sau mai târziu, ajung în fundături; e ceea ce observ la cultele neoprotestante.
În Ortodoxie izvorul curge în permanență; nu seacă niciodată. Așa simt.
|