Citat:
Īn prealabil postat de antoniap
Daca am adus obiectii programului postat, atunci Laura nu are de ce sa se supere, ca doar nu l-a scris ea. Acest program de rugaciune l-am intalnit cu mult timp in urma pe site-ul Bisericii Ortodoxe Secrete si nu scria ca ar fi fost preluat din alta parte. In schimb, intre timp, l-au preluat si unii ortodocsi. Biserica Ortodoxa Secreta, din cate am inteles, submineaza BOR si este finantata din America in acest scop. De aceea ne propune un program de rugaciune cu minimum dogmatic, adica ecumenist in toata legea, omitand aspecte importante ale vietuirii crestine, si ataca preotii exorcisti. Da, in schimb si niste sfaturi bune, pentru a adormi vigilenta.
http://bisericasecreta.wordpress.com...-fi-ecumenist/
De aceea, trebuie citit cu discernamant ce scrie pe acolo. E bine sa mentionam sursa articolelor pe care le postam.
Multe manastiri au renuntat la slujbele de noapte in ultimii ani. Programul de rugaciune postat nu include, dupa cum s-a observat, slujbe de noapte. Moliftele Sfantului Vasile si Dezlegarile Sfantului Ioan Gura de Aur au fost puse la colt tot in ultimii ani. Deci, daca acest program de rugaciune se impune si manastirilor, are efecte nefaste asupra Ortodoxiei romanesti.
In rest, celelalte sfaturi despre rugaciune ale marilor duhovnici le-am citit cu interes.
|
Nu m-am suparat. N-am de ce. Doar ca eu asa stiu, ca ruga particulara-nu la Biserica- de noapte trebuie facuta cu binecuvantarea duhovnicului, asta ca sa nu ne luam mai mult decat putem duce. :) Ba mai sunt manastiri si biserici care fac slujbele de noapte...dar nu mai este ceva normal peste tot cum era odinioara. La mine in oras (Toronto) nici o biserica romaneasca nu face slujbele de noapte, nici macar Duminica.
Nu stiu daca initial a fost creat de Biserica Secreta, nu am cercetat acel site. Eu il am mai demult timp intr-un document doc., nesemnat. L-am descarcat impreuna cu alte carti ortodoxe ale marilor duhovnici, cu sfaturi si articole despre toate subiectele, si avand in vedere ca l-am gasit la un loc cu celelalte carti si articole ortodoxe, am zis ca e bun.
ftp://ftp.logos.md/Biblioteca/_Colectie_RO/
Cu Moliftele Sfantului Vasile trebuie avut grija si nu orice indracit trebuie ajutat. Nu bagi batul intr-un stup de albine. Asa zic Avva Arsenie Boca si Avva Ilie Cleopa. Nu zic ca trebuie date la o parte, ci doar ca trebuie avut grija cum si cand se folosesc.
Programul postat nu e ptr. manastiri/biserici, ci ptr. mireni. Este un program care se foloseste acasa. Eu asa am dedus. Acolo scrie cand e de mers la Biserica, trebuie mers. Si asta include si slujbele de noapte, nu?