Citat:
În prealabil postat de zaharia_2009
Da, este frumos spus !
Asa si eu ! nu inteleg de ce trebuie sa spunem in fiecare rugaciune si "Tatal nostru" ? De ce in fiecare rugaciuni incepatoare trebuie sa spui "Tatal nostru"? De ce de fiecare data cind ne rugam trebuie sa spunem aceasta ?
Nu este suficient ca o spun duminica la Sf. Liturghie in mod magistral ?
Si daca nu inteleg... imi este tare greu sa accept sa fac asa ceva !
Si asa cum este acest exemplu pot sa va dau inca timp de 3 ani de acum in colo tot astfel de exemple !
Deci, judecata mea este sau nu buna ?
Temerile noastre cele sanatoase, adevarate, duhovnicesti sunt cele prin care ne facem griji ca nu ne putem smeri destul de mult si nu ca ce ne vom face daca ne vom smeri intr-atita incit dam pe afara !
|
Referitor la viața duhovnicească (să-i zicem așa), fac în primul rând ce îmi spune duhovnicul și ce rețin din predica de la biserică. Evident, din păcate nici pe acestea nu reușesc să le respect mereu, dar aș vrea și mă străduiesc în acest sens. Este bine să conștientizăm că fiecare are o măsură, sau se află pe o anumită treaptă. Oare câți respectă listele pe care le-a postat Laura? Mai ales că, așa cum a recunscut și ea, acestea nu sunt dogme sau canoane, ci doar niște păreri.
Recunosc că exprimarea mea nu a fost cea mai fericită ("nu fac pentru că nu înțeleg"), dar să ne gândim practic. Să zicem că mă aflu în situația în care vreau să merg pe drumul lui Dumnezeu, dar nu știu prea bine cum. Ce fac, mă apuc să respect un asemenea îndreptar, renunț subit la toate obiceiurile mele de până acum, nu mai fac sport, nu mai merg la teatru sau film, nu mai deschid televizorul etc. și mă apuc de citit acatiste toată ziua, dacă pot să-mi mențin atenția trează... Sau caut un duhovnic, mă spovedesc și-l întreb ce să fac? Oare părintele duhovnic îmi va da astfel de liste de "așa nu" și "așa da"? Sau mă va învăța, pas cu pas, cum să merg pe drumul respectiv?
Să știți că nu sunt o împătimită a sportului, spectacolului sau a televizorului. Ceea ce încerc să spun este că respectarea unor asemenea reguli ar fi bine să vină din sulfet, nu forțat, să se facă natural, pentru că ne simțim mai bine în rugăciune, să zic, decât la televizor... Dar dacă eu citesc listele respective, mi se par curioase, exagerate... cel puțin prima dată. Oare cât sunt de folositoare? Probabil depinde de la caz la caz. Dar să nu ajungem la starea de "tot tipic, tipic, tipic și la inimă nimic".
Referitor la cel de-al doilea răspuns al dvs. - eu nu mă tem că aș putea ajunge să respect acele reguli și "c-aș fi prea smerită", ceea ce am vrut să spun este că îmi doresc să le respect din interior și nu mecanic, forțat.
Eu am spus doar ce cred, nu pretind că am dreptate...