View Single Post
  #27  
Vechi 20.06.2012, 09:33:30
Laura19
Guest
 
Mesaje: n/a
Implicit

Articolul pe care l-am postat nu este dogma sau canon, deci nu trebuie considerat litera de Evanghelie. Sunt niste sfaturi, indrumari. Personal, am apreciat majoritatea sfaturilor, unele din ele lasand loc de interpretari. L-am postat din doua motive: sa cunoasca oamenii aceste sfaturi si sa ia ce e mai bun din ele, si sa fie discutate/dezbatute-sfaturile,ideile, si nu oamenii- din punct de vedere ortodox, nu laic.

Arta in sine poate fi si rea si buna. Multi considera canterete gen Lady Gaga, Rihanna etc. artiste. Filme pline de ocultism, violenta, erotism etc sunt considerate arta. Sunt piese de teatru paganesti, eretice, ocultiste etc. Arta poate fi creata si din vicii si patimi. Si muzica clasica se poate impartii, in buna si rea. Arta de calitate este din ce in ce mai putin bagata in fata, daca stai sa te gandesti.

Eu stiu ca tablourile nu se pun pe acelasi perete cu icoanele. Pe peretele din est se pun doar icoanele, cadela etc., iar tablourile pe ceilalti pereti. Indemul sa nu pui afise cu cantareti,extraterestri,batman etc. eu il consider bun, caci fara sa vrem facem idoli din aceste personaje. Poate gressesc.

Cu sportul este cu dus si intors. Multi ajung sa faca din sport un idol sau sa faca culturism/fitness ptr. corp, nu ptr. sanatate/dezvoltare/relaxare. Adunari sportiva..eu de ex.nu as duce copiii pe stadion la meciuri de fotbal-s-a vazut cat circ se poate face acolo. De cele mai multe ori sportul de performanta-gen gimnastica,atletism etc. formeaza oameni mandri, preocupati sa fie primii si cei mai buni si, evident, trebuie sa aibe grija f.mare de corp. Nu zic ca nu sunt crestini care sunt sportivi de performanta sau actori/muzicieni, caci sunt, insa este f.greu sa fii ortodox practicant si ispitele sunt mari. Din aceasta cauza cred ca oamenii sunt sfatuiti de duhovnici sa nu faca cariera din sport/actorie/muzica.

Autorul a zis sa nu citim anumite reviste/zire/carti. Unii poate sunt mai slabi si se smintesc usor si decat asa, mai bine nu citesc deloc unele reviste/ziare/carti. Daca stii sa te feresti si poti sa iei doar ce e bun, iar ce e rau nu te atinge/ispiteste, atunci poti citit. Insa cand vine vb. de copii e mai dificil, caci ei nu isi dau seama mereu ce bun si ce e rau. Unele carti nu sunt ptr. copii de gimnaziu, sunt ptr. liceeni sau studenti etc.

Televizorul nu e bun in general. Este adevarat ca nu poti sa il feresti pe copil toata viata lui de televizor, insa cand el este mic, atunci creierul sau se dezvolta, iar televizorul incetineste dezvoltarea naturala a creierului. Nu o spun eu, ci specialistii: romani, rusi, germani, englezi etc. Cel mai slab efect este atunci cand copilul urmareste impreuna cu parintii si se discuta ce e la tv. Eu cred ca copilul poate sa traiasca fara tv/calculator cand e la gradinita sau in scoala primara, apoi se poate introduce putin. Doar nu lasi copilul de 1-2 ani la tv. Oricum, mai mult de 40-60 de minute/zi (vb.de timpul liber, nu de job) nu este bine sa folosesti televizorul/calculatorul. Eu nu am avut mobil, cablu tv si internet decat dupa ce am intrat la liceu. Nu au vrut ai mei. Dupa ce am avut internet, calculatorul nu era la mine, era in camera de zi, ceream voie sa il folosesc, si stateam doar atat cat ma lasau ai mei, nu de capul meu. Apoi, ne duceam destul de des la bunici, unde nu era nici tv cu cablu, nici net. Nu eram singura, mai multi prieteni de-ai mei nu au avut tv si net pana sa intre la liceu. Eram nemultumita atunci, dar acum le zic multumesc! parintilor mei caci pot sta fara net si tv si nu simt nici un gol, nu ma simt singura/izolata fara aceste aparate. Acesta este punctul meu de vedere, poate altii gandec diferit. Cand o sa am casa mea, ma gandeam sa nu imi iau televizor si am sa procedez cu copii mei cum au procedat si ai mei cu mine in privinta tv-ului,mobilului si a netului. Dar asta sunt eu, nu zic ca altii trebuie sa faca/gandeasca la fel.

Agresiunea virtuala - Influenta televizorului, calculatorului asupra copilului (documentar rusesc,tradus in romana)

Efectele TV asupra copiilor


Formatarea si programarea creierului uman prin televizor AUDIO

Schizofrenia si televizorul

Problemele de atentie

Informatia prin TV este furnizata direct in subconstientul maselor

Este vizionarea TV un comportament religios?

Televizorul - templu al lumii moderne

Depinde ce se intelege prin joaca. Un copil de gradinita/scoala primara poate sa faca si altceva in afara sa se joace. Pot fi invatati sa aibe grija de camera lor, sa faca ordine, sa spele un vas, sa stanga si sa puna masa, atat cat pot ei. Poti transforma aceste activitati in joaca ptr. ei ca sa fie mai placute, dar nu e acelasi lucru ca atunci cand se joaca cu masinutele, roboti etc. non-stop. Programul copilului se schimba si se adapteaza in functie de varsta. Autorul articolului nu a zis ptr. ce categorie de varsta sunt sfaturile sale, ci a zis in general. Copil este si cel de 5 ani si cel de 10 si cel de 12. Se poate aplica sfatul autorului la categoria de varsta potrivita. Personal nu stiu cum e sa te scoli in joaca si sa te imbraci in joaca, eu nu am fost invatata asa. Fiecare parinte isi educa copilul cum crede mai bine.

Eu am citit si am ca ghid indreptarul de spovedanie al Pr.Cleopa, al Sfantului Valeriu Gafencu si al Pr.Nicodim Mandita. In toate cele trei indreptare unele chestiuni laice, care sunt considerate normale, sunt trecute ca si pacate. Am citit/ascultat duhovnici care erau/sunt impotriva teatrului,muzicii laice etc. -sunt destui- dar si duhovnici care nu erau/sunt impotriva, dar indemnau sa avem grija ce ascultam,vizionam etc. Omul alege ce este mai bine ptr. el si care sfat i se potriveste mai bine.

Legat de preotii trecuti in lista. Personal nu ii cunosc si nu prea stiu de dansi, deci nu ma pot exprima la subiect, insa in general stiu ca exista si preoti care au cazut in erezie, iar sfaturile duhovnicilor si a Sfintilor Parinti este sa ne ferim de cei care invata gresit, indiferent ca e mirean,preot, ierarh. Oricum, duhovnicul se alege cu mare grija si cu rugaciune. Cand esti sfatuit sa te feresti de anumite persoane nu este neaparat ura, ci grija. Depinde fiecare cum interpreteaza.

Distractiile din post si in afara lui. Daca de ex., reuniunea de 25 de ani de la terminarea liceului cade in post iar in meniu este si mancare de post, te duci? Sau reuniunea in sine nu e buna? O adunare de famillie si prieteni cu mancare, povesti, rasete etc. este rea sau buna? Daca nu este rea in general, se poate face in post sau doar inafara lui? Spectacol de balet in mijlocul Postului Mare sau in orice zi de post. Te duci sau nu? Intreb numai, ca sa ma dumiresc.

Fiecare face cum considera el si cum il indeamna duhovnicul sau- ce e bine ptr. unii, ptr. altii poate fi simteala etc. Nu stiu de ce este un lucru normal sa ii judecam,criticam si sa radem de cei care aleg sa aibe o viata mai stricta/simpla/mai putin lumeasca. Poate unii gresesc sau exagereaza, insa nu este dreptul nostru sa radem de ei, sa le punem etichete si sa ii judecam. Daca sunt persoane care se simt bine fara teatru,muzica,dans etc. este ceva gresit din punct de vedere ortodox? Nu zic ca e bine asa sau asa, ci ma intreb de ce se rade si se arata cu degetul catre persoanele care aleg sa traiasca diferit fata de majoritatea, cand nu este treaba nimanui cum traieste o persoana. Una e cand discuti ideea in sine de a merge la teatru ori ba, alta e cand te iei de oamenii care aleg sa nu mearga la teatru si tu consideri ca este ceva normal. Se poate dezbate si fara a judeca,carti.

@antiecumenism Multumesc ptr. link. E chiar f.interesanta cartea. Pacat ca in Canada nu a prins inca asa tare ortodoxia cum a prins in SUA. Sau poate n-am apucat inca sa descopar.
Reply With Quote