View Single Post
  #41  
Vechi 18.06.2012, 00:29:07
glykys's Avatar
glykys glykys is offline
Senior Member
 
Data înregistrării: 13.08.2009
Locație: Bucuresti
Religia: Ortodox
Mesaje: 5.703
Implicit

Citat:
În prealabil postat de ioan cezar Vezi mesajul
Eu credeam, si mai cred, ca acele usi sunt duhovnicesti, nu din lemn.
Asa cum "Usa milostivirii..."

Iar paza am crezut ca nu e cu sabia (vezi raspunsul Domnului catre Petru in Ghetsimani) din fier, ci precum spunem noi, cu sabia Duhului, cu arma rugaciunii.

Altfel nu mai inteleg nimic...
Exclamatia avea atat sens propriu, cat si figurat. gandeste-te ca se zice si acum, la sfarsitul liturghiei catehumenilor: Cei chemati, iesiti, cei chemati, iesiti, ca nimeni din cei chemati sa nu ramana... Acum a ramas doar sensul figurat, din cauza ca au disparut acele realitati, dar iata ca nu au disparut, de fapt, in totalitate.

Ușile istoriei se închid și suntem făcuți părtași ospățului de nuntă al lui Hristos

Uăile, ușile, cu înțelepciune să luăm aminte! rostește diaconul introducând rostirea Crezului. Inițial prima parte (Ușile, ușile!) era un îndemn adresat ipodiaconilor pentru a închide și păzi ușile bisericii și a nu lăsa să intre necredincioșii și catehumenii. Partea a doua (Cu înțelepciune să luăm aminte!) este o provocare a atenției credincioșilor asupra Crezului care urmează a fi rostit.

Sfinții Părinți ne atrag atenția asupra sensurilor duhovnicești ale acestui îndemn. „Închiderea ușilor bisericii, scrie Sfântul Maxim Mărturisitorul, arată trecerea celor pământești și intrarea viitoare a celor vrednici în lumea inteligibilă sau la ospățul de nuntă al lui Hristos; de asemenea, lepădarea desăvârșită a lucrării rătăcite din simțiri”. Sfânta Liturghie este înălțarea Bisericii în Împărăția lui Dumnezeu. Dacă prima parte a Liturghiei, Liturghia catehumenilor sau a Cuvântului, exprimă deschiderea misionară a Bisericii către lume, cea de a doua parte, Liturghia credincioșilor (euharistică) reprezintă separarea Bisericii de lume, ieșirea din timp și intrarea în Împărăția lui Dumnezeu. Ușile istoriei se închid și noi suntem făcuți părtași ospățului de nuntă al lui Hristos. În Biserica primară acest lucru era exprimat de închiderea efectivă a ușilor bisericii după ce au rămas înăuntru numai cei credincioși care se vor și împărtăși. Este un privilegiu înfricoșător să rămâi în biserică la Liturghia credincioșilor, privilegiu pe care îl conștientizăm atât de puțin astăzi. Nu poți intra la ospățul de nuntă al lui Hristos fără haină de nuntă pentru că vei fi aruncat afară (Matei 22, 1-14); de aceea, pentru a ne face vrednici trebuie să lepădăm „lucrarea rătăcită din simțiri” adică să ne curățim de toată pervertirea pe care patimile au lucrat-o în noi. Cu năzuința de a înainta astfel de la credința simplă, din auzire, la cea desăvârșită, din vedere, să lepădăm toată grija cea lumească, cum ne îndeamnă și imnul heruvimic, și să ne îndreptăm toată atenția spre mărturisirea credinței prin rostirea Crezului.
http://www.dervent.ro/resurse/liturghia/index-D-41.html
__________________
Pe noi inșine și unii pe alții și toată viața noastră lui Hristos Dumnezeu să o dăm.
Reply With Quote