Citat:
În prealabil postat de osutafaraunu
Dumneavoastră ați fabricat un scenariu (ori folosiți unul gata scris) conform prejudecății ortodoxe, generalizând acest iluzoriu dușman: "sectili". Secte găsim peste tot: în zona ortodoxă, ori neoprotestantă deopotrivă. Ba, în ultima vreme, diavolul generează fel de fel de conglomerate bizare la confluența dintre creștinism și cultele orientale. Puținii neoprotestanți de pe forum nu au nimic în comun cu acestea, așa că nu e cazul să vă mai panicați; creștinii vor continua să plece din Biserica Ortodoxă Română în măsura în care nu-și vor găsi acolo împlinirea nevoilor lor sociale ori doctrinare. Din nefericire pentru dumneavoastră ortodocșii (și acesta chiar că e un motiv de panică), cei mai mulți nu-L mai recunosc pe Hristos în BOR și nu sunt satisfăcuți cu oferta dogmatică distanțată de El.
|
Rufele murdare din Ortodoxie trebuie spalate in cadrul acesteia. Si eu am vazut nemultumiti chiar de un duhovnic cu viata sfanta. Preotul respectiv nu corespundea idealurilor lor si gata! Le cerea sa traiasca Ortodoxia, nu sa vina la biserica precum la teatru, costumati ca la carnaval si sa astepte sa li se rezolve problemele fara ca ei sa se implice in vreun fel, fara sa-si schimbe modul de viata. Punerea inceputului bun pentru pocainta adevarata reprezinta un examen de maturitate in Ortodoxie, mai ales atunci cand nu am fost bine infipti in credinta de mici sau ne-am ratacit de la calea dreapta pe parcurs.
Cum sa primim iertare pentru multimea pacatelor pe care le spovedim la duhovnici daca noi nu suntem in stare sa trecem cu vederea o ispita care, poate, chiar din cauza pacatelor noastre i-a venit preotului in acel moment? Caci necuratul ne poate bloca drumul spre pocainta prin diferite ispite care ne vin prin cine ne asteptam mai putin. Astfel de oameni sunt de plans ei insisi, caci nu-si vad inselarea in care se afla.
In aceste timpuri, asistam la o mare cernere. Ispitele sunt pe masura mandriei noastre. Iisus nu i-a luat in Rai pe amandoi talharii, ci doar pe cel care si-a recunoscut pacatele sale si a dat marturie pentru nevinovatia lui Hristos.
Ortodoxia dainuieste prin cei care o traiesc cu adevarat, nu prin numarul acestora, caci aici nu e ca la partid. Vrea cineva sa confunde Ortodoxia cu un partid politic si sa se duca la o secta la fel de usor cum s-ar duce la alt partid politic, n-are decat. Il compatimim, ne rugam pentru el, dar atat! Vai de cel care l-a smintit inainte ca acesta sa cunoasca ce inseamna Ortodoxia si vai de el pentru ca nu s-a informat inainte de a lua o astfel de decizie.
Parintele Arsenie Boca spunea:
„Numai putregaiul cade din Biserica Ortodoxa, fie ei arhierei, preoti de mir, calugari sau mireni."