View Single Post
Vechi 13.06.2012, 13:18:30
ioanna's Avatar
ioanna ioanna is offline
Senior Member

Data înregistrării: 20.07.2011
Locație: Cluj-Napoca
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de catalin2 Vezi mesajul
In intelegerea mea sf. Vasile cel Mare spune aici ca inainte de a se desparti preotii aveau harul dat de hirotonie. Dupa ce s-au lepadat au au pierdut harul pe care il aveau cand au fost hirotoniti.
Cam la fel si in cazul caterisirii, uite un articol scris chiar de admin:
Ms de explicatii. Eu m-am gandit la altceva Am crezut ca se refera la doua categorii distincte: cei care se departeaza, in sensul ca se autonomizeaza, ies de sub o anumita jurisdictie, dar raman uniti prin aceeasi credinta, iar cei care se rup, adica cei care adopta erezii. Deci, schisma pe motiv administrativ si schisma pe motiv dogmatic.

"Caci inceputul dezbinarii s-a facut prin schisma; iar cei ce s-au lepadat de Biserica n-au mai avut harul Duhului Sfant peste ei, caci a lipsit comunicarea prin intreruperea succesiunii. Caci cei dintai care s-au departat aveau hirotoniile de la Parinti, si prin punerea mainilor peste ei aveau harul duhovnicesc; dar cei ce s-au rupt, devenind mireni, n-au avut nici putere de a boteza, nici de a hirotoni; nici nu puteau da altora harul Duhului Sfant, de la care ei au cazut" ( Sf. Vasile cel Mare)

Tinand cont ca Sf. Vasile cel Mare a trait in sec.IV, cand spune "departare" ma gandesc la cei din Apus, care nu erau rupti de Biserica, insa oarecum instrainati de Rasarit. Cam de atunci au inceput tensiunile.

Last edited by ioanna; 13.06.2012 at 13:37:32.