Citat:
În prealabil postat de catalin2
In intelegerea mea sf. Vasile cel Mare spune aici ca inainte de a se desparti preotii aveau harul dat de hirotonie. Dupa ce s-au lepadat au au pierdut harul pe care il aveau cand au fost hirotoniti.
Cam la fel si in cazul caterisirii, uite un articol scris chiar de admin:
|
Ms de explicatii. Eu m-am gandit la altceva Am crezut ca se refera la doua categorii distincte: cei care se departeaza, in sensul ca se autonomizeaza, ies de sub o anumita jurisdictie, dar raman uniti prin aceeasi credinta, iar cei care se rup, adica cei care adopta erezii. Deci, schisma pe motiv administrativ si schisma pe motiv dogmatic.
"
Caci inceputul dezbinarii s-a facut prin schisma; iar cei ce s-au lepadat de Biserica n-au mai avut harul Duhului Sfant peste ei, caci a lipsit comunicarea prin intreruperea succesiunii.
Caci cei dintai care s-au departat aveau hirotoniile de la Parinti, si prin punerea mainilor peste ei aveau harul duhovnicesc
; dar cei ce s-au rupt, devenind mireni, n-au avut nici putere de a boteza, nici de a hirotoni; nici nu puteau da altora harul Duhului Sfant, de la care ei au cazut" ( Sf. Vasile cel Mare)
Tinand cont ca Sf. Vasile cel Mare a trait in sec.IV, cand spune "departare" ma gandesc la cei din Apus, care nu erau rupti de Biserica, insa oarecum instrainati de Rasarit. Cam de atunci au inceput tensiunile.