Citat:
În prealabil postat de ioanna
Nici un ortodox nu-si doreste relativizarea credintei si inglobarea unor concepte straine Ortodoxiei, insa vreau sa te intreb altceva, tu ce parere ai: un preot ortodox care este invitat sa tina o alocutiune in cadrul unei confesiuni heterodoxe, dupa slujba acestora, ar trebui sa refuze invitatia sau sa accepte considerand-o sarcina pastoral-misionara? Greco-catolicii fac anual un soi de “agape fratesti” .Dupa vecernie sunt invitati sa ia cuvantul in fata adunarii de credinciosi greco-catolici, 3-4 preoti sau pastori, pe o anumita tema, transmitand un mesaj.
|
-pai acum depinde si de preotul care se duce acolo,cum e el,daca e ecumenist,sau impotriva ecumenismului.Un preot antiecumenist se merita sa mearga acolo si indiferent de tema discutiei in primul rand sa puna problema ecumenismului,sa prezinte care sunt ereziile heterodocsilor,care sunt diferentele dintre Biserica ortodoxa si celelalte confesiuni,asa cum zic Sfintii Parinti.
mie imi place ce zice Parintele Arsenie Papacioc in
P_ARSENIE_PAPACIOC_singur_ortodoxia :
"
Sfinția voastră, cum credeți că ar trebui să se desfășoare dialogurile inter-creștine între Ortodoxie și Catolicism, respectiv Protestantism, Necalcedonieni etc. ? Ce ar trebui să se discute, cît timp ar trebui să țină aceste discuții?
arhimandrit Arsenie: Ca timp, nu se pune problema;
se pune problema adevărului care trebuie discutat. Nu este valabilă nici o discuție, decît: vă primim cu drag înapoi.
Ecumenismul acesta, lupta aceasta, de venit vine din partea lor. N-au identitate! Îi roade pe suflet faptul că nu sunt cu Adevărul.
Nu există tîrg în materie de Adevăr! Ca să putem face o împăcare, o unitate, trebuie să negustorim: lasă tu, las și eu. Ce să lăsăm noi? Nu
se poate pune problema - “o iota, o cirtă cine lasă din tot ce spun Eu”, acesta își pierde mîntuirea; este neapărat problema asta care se pune. Nu avem ce discuta decît dacă veniți înapoi!
Dacă vor să vină, să vină înapoi, sunt primiți cu toată dragostea. Așa interpretez și vizitele care s-au făcut: de curtoazie; acesta-i semn că noi suntem de bună credință, că vă primim cu drag dacă veniți. Fără condiții!
Dacă v-ar spune cineva că sunteți habotnic, ce i-ați răpunde?
arhimandrit Arsenie: Nu, dragă, sunt ortodox!
Mai mulți teologi, printre care și Mihai Urzică, părintele Iustin Popovici, sîrbul, în unele cărți ale lor au afirmat că mișcarea ecumenică ar fi o creație a masoneriei. Ce spuneți?
arhimandrit Arsenie: Nu este o creație a masoneriei,
este o creație a dracului.
Mai rău!
arhimandrit Arsenie: Mai rău! Chiar Iustin Popovici a zis că ar fi cea mai mare greșeală a secolului.
Panerezia secolului, “panerezia timpului nostru”, s-a exprimat părintele Iustin Popovici.
arhimandrit Arsenie: Da. E cea mai mare greșeală. "