Subiect: Botezul
View Single Post
Vechi 03.10.2007, 11:54:20
prflorin prflorin is offline
Member

Data înregistrării: 29.05.2007
Implicit

Intervin si eu in aceasta...dilema, pt ca ma simt intr-o oarecare masura mai avizat: am slujit Sfantului Altar 6 ani in Ardeal, la poalelele Apusenilor.
Botezul prin turnare este o practica des intalnita in Ardeal si pe buna dreptate s-a spus ca este o influenta catolica. Insa pot sa va asigur ca, la nivelul clerului, se incearca eliminarea acestei abateri si revenirea la practica fireasca a Botezului prin intreita afundare. Cat de gresit este ce se intampla in cazul stropirii sau turnarii...va judeca Dumnezeu. Molitfelnicul ortodox prevede si Botezul prin turnare in cazul oamenilor maturi, unde nu exista posibilitatea unui vas mare (am facut un asemenea Botez); vorbesc despre cartea de cult folosita in intreaga BOR, nu despre vre-o carte folosita doar in Ardeal.
Motivul pt care s-a ajuns la aceasta abatere este lesne de inteles pt cei iubitori dar la fel de lesne de acuzat pt cei ce vor sa faca aceasta. Ardealul a avut-asa cum stim toti- o istorie mai diferita decat restul tarii dar si-a adus contributia de sfinti, martiri, cuviosi si ierarhi inteleptiti de Duhul Sfant.
Despre coliva va pot spune ca nu se face in UNELE zone ale Ardealului (cuprind si Crisana si Maramuresul cand zic Ardeal)tot din aceleasi motive. Si mai exista si alte lipsuri mari(ridic mingea la fileu,nu?) intre care amintesc scurtarea ritualului, obicei care este o mare durere in Ardeal. Vesmintele preotesti folosite la inmormantare (acelea negre) nu numai in partea de vest a tarii, sunt tot o influenta catolica. Si sunt multe altele ...
Iertati...
Reply With Quote