Citat:
În prealabil postat de Doriana
Np se mandresc ca sunt sfinti, ortodocsii se mandresc ca sunt smeriti si ca nu au primit inca mantuirea, dar sunt singurii care detin Adevarul. :) Mandria este aceeasi peste tot, indiferent in ce cuvinte este imbracata.
Cam dupa aceasta recunosc si eu un sfant: lupta cu pacatul si patimile pana la sange, staruind in rugaciune si ascultare. Si asa am cunoscut sfintii ortodocsi, dar tot asa si pe cei np. Sunt intr-adevar din ce in ce mai putini in aceste zile...
|
Eu nu am inteles niciodata de ce se spune ca ortodocsii se mandresc ca spun un adevar. Mi se pare la fel de ciudat ca atunci cand cineva spune ca unul care afirma ca Bucuresti e capitala Romaniei se mandreste fata de cei ce spun ca Tecuciul este. In felul acesta si crestinii se mandresc fata de musulmani pentru ca spun ca doar Iisus este Mesia.
De fapt aceasta este o conceptie relativista adusa de modernism, nu stim adevarul decat unul relativ si cine spune un adevar nu e tolerant cu altii.
Pe de alta parte nu inteleg de ce nu se gandeste cel ce spune ca ortodoxia nu e club exclusivist, nu au dat bilete cu numar de odrine in numar limitat, orice om de pe fata pamantului poate veni in Biserica lui Iisus. Cu atat mai mare e neaintelegerea cu cat aceste lucruri le zic de multe ori cei ce s-au converitit de la ortodoxie la alt cult. Va tine legati acolo, va urmareste ca la musulmani daca parasiti cultul? De ce daca cineva nu e in adevar, trebuie sa faca si adevarul neadevar, in loc de solutia mult mai simpla sa vina in adevar. Noi nu credem ca adevarul e relativ si ca toate cultele au adevarul lor, nimeni nu stie adevarul, sau adevarurile sunt mai multe. Spunea Tutea: "
Mai multe adevăruri, zic eu, raportate la Dumnezeu, este
egal cu
niciun adevăr."
In partea a doua e corect, dar in plus e nevoie de cunoasterea adevarata a lui Dumnezeu, de drepta credinta. Post si nevointe fac si budistii, nu inseamna ca sunt mari credinciosi, sunt idolatrii. Se spune ca si Arie sau alti eretici erau mari nevoitori.
Asadar trebuie facuta ascultare in adevar, nu ascultare de mai marii cultului. De exemplu cultul penticostal stii de cine a fost fondat si ce moralitate avea. Penticostalii azi asculta de ceea ce a invatat acel pastor. Erezia este o fiica a idolatriei, nu e chiar idolatrie.