"În cultura ortodoxă, familia reflectă în constituția ei misterul Sfintei Treimi. După cuvântul Mântuitorului care a spus că ,,Eu și Tatăl Una suntem”, în chip asemănător, bărbatul și femeia, prin căsătoria lor, alcătuiesc o singură ființă, în lumina Sfintei Treimi. De aceea, taina cununiei începe cu invocarea Sfintei Treimi ,,Tatăl, Fiul și Duhul Sfânt: […], să vă binecuvânteze pe voi. Să vă dea viață îndelungată, naștere de prunci buni, spor în viață și în credință. Să vă umple de bunătățile cele pământești și sa vă învrednicească de desfătarea bunătăților celor făgăduite”.
În lumina comuniunii treimice, familia constituie Biserica cea mică, în timp ce Biserica constituie familia cea mare. Familia devine un mijloc de a promova nu doar valorile lumii acesteia, ci mai ales, valorile vieții veșnice, scopul ei fiind acela de a lărgi hotarele Împărăției lui Dumnezeu. În sensul acesta ne sfătuiește Sfântul Ioan Gură de Aur: „Folosiți-vă cu înțelepciune de viața de familie și veți fi primii în Împărăția cerurilor și vă veți bucura de toate bunurile”. Atâta timp cât privim familia numai din perspectiva umană și nu o raportam în Treime, la Biserica întreagă, nu vom înțelege că familia poartă în ea taina iubirii dumnezeiești. Astfel în ciuda unei bimilenare istorii, familia creștina este amenințată astăzi de numeroase primejdii, care vin din interiorul sau din exteriorul ei: adulter, divorț, păcate împotriva firii, avort, abandonul copiilor, etc.
Familia creștină ca și toate celelalte instituții cu rol formativ-educativ, luate ca valori tradiționale, se confruntă cu o reală criză. Starea de criză trebuie să ne pună pe gânduri și să fie supuși judecății morale toți factorii implicați (
krisis = judecată ).Valorile tradiționale creștine sunt într-un real proces de diluare sau de substituire. Cel mai clar exemplu îl avem cu libertatea: toți urlă după libertatea de a trăi în patimi și dacă le vorbești despre stăpânirea poftelor, te vor privi ca pe un dușman. Într-o lume în care omul este supus procesului de dezintegrare, mai putem oare nădăjdui în – vorba părintelui Stăniloae – restaurarea omului și a familiei?"
http://ro.altermedia.info/familiesoc...zare_3105.html